Sikkerhedsstyrelsen Storstilet kontrolaktion af tobakssalg
Tilsynsførende Oliver Zeuch Gade var på gaden i Odense mandag den 22. maj - ligesom alle hans kolleger over resten af landet. De kontrollerer, at forhandlere af tobak har varer på hylderne, som er indberettet til Sikkerhedsstyrelsen og overholder loven i forhold til mærkning.
Fra mandag den 22. maj og to dage frem fører Sikkerhedsstyrelsen kontrol med butikker, kiosker, barer og caféer, som sælger tobak. Det skyldes nye regler for tobaksprodukter, som forhandlerne skal overholde.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
120 forhandlere af tobak over hele landet kan mellem den 22. og den 24. maj forvente besøg af Sikkerhedsstyrelsen.

Det skyldes, at der er kommet nye regler for, hvordan pakker med cigaretter og andre tobaksprodukter skal se ud. Nu kontrollerer styrelsen, at tobaksvarerne på hylderne er opdaterede.

- Der er kommet nye EU-regler i forhold til mærkningen af tobaksprodukter. Derfor gennemfører vi en stikprøvekontrol for at sikre os, at de produkter, der er på butikkernes hylder, lever op til de nye krav, siger direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lone Saaby og fortsætter:

- De nye regler betyder blandt andet, at advarslerne på cigaretpakker skal være større og der skal være bestemte billeder. Derudover må der ikke længere stå på pakkerne, hvor meget tjære og nikotin de indeholder. Det skyldes, at det kan give forbrugerne en falsk tryghed af, at rygning er mindre usundt, hvis de vælger produkter med mindre nikotin og tjære.

Det er også et krav, at produkterne er indberettet korrekt til Sikkerhedsstyrelsen. For eksempel skal der indberettes indholdsstoffer i cigaretter.

Sikkerhedsstyrelsen sender tilsynsførende på gaden i hele landet i disse dage for at tjekke, at forhandlerne har fået gamle produkter ned fra hylderne - og at de produkter, som sælges nu, lever op til de nye krav. Kontrolbesøgene er uanmeldte.

Mens de tilsynsførende er på kontrol, vil de også tjekke for, om forhandlerne sælger ulovlig snus. Salg af snus bliver politianmeldt med det samme.

- Det er vigtigt for os at kontrollere, om de nye tobaksregler overholdes. Men samtidig er det klart, at vi ikke bare går forbi eventuelt ulovligt snus. Så vi har fokus på begge dele, forklarer Lone Saaby.

Fakta om kontrollen

De tilsynsførende hos Sikkerhedsstyrelsen tjekker 120 forhandlere i hele landet.

Både kiosker, caféer, butikker og barer kan få besøg.

De tjekker blandt andet, at mærkningen af pakkerne er korrekt. Der skal være korrekt kombinerede advarsler, og der må ikke længere stå nikotin- og tjæreindhold på pakkerne.

Desuden skal alle tobaksvarer til salg være indberettet til Sikkerhedsstyrelsen.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.