Stormen blæste ’let’ over landet
Det stormvante Danmark red stormen af uden alvorlige skader. DMI varsler fortsat hårdt vejr i løbet af ugen

Efter et ualmindeligt vådt og blæsende efterår og en luftig januar er danskerne ved at være vant til flyvende tagsten, væltede træer og vaklende stilladser. I forhold til Sverige, hvor to mennesker blev dræbt af et væltet træ, slap Danmark forholdsvis roligt gennem søndagens storm.

»Vi er ved at være vant til det. Godt nok har det været en hård sæson, men det blæser jo altid hernede,« lød det søndag aften fra vagthavende hos politiet i Esbjerg.

Men på trods af jysk sindsro måtte flere politikredse i løbet af søndagen fraråde unødig udkørsel på grund af fare for faldende tagsten. Stormen toppede i Hirtshals omkring middag, hvor der blev målt vindstød af orkanstyrke op til 37 meter i sekundet.

Ved Låsby i Østjylland blev en bus blæst i grøften, mens vejret kostede bristede tagkonstruktioner og beskadigede bygninger flere steder i landet. Efter at have været lukket i løbet af dagen, blev både Øresunds- og Storebæltsbroen genåbnet sidst på eftermiddagen. På Bornholm blev tre ud af fire færger liggende i havn, så dagen igennem var der kamp om de få pladser i Rønne og Ystad.

Rolig mandag
Sidst på eftermiddagen blæste DMI stormen af på Bornholm som det sidste sted. Og selvom det stadig rusker godt i træer og bygninger, er stormen draget videre, forsikrer vagthavende meteorolog Bill Vejdegren:

»Der vil fortsat være kuling langs Vestkysten og jævn til hård vind mange steder i landet, men mandag vil være en ganske almindelig blæsende mandag.«

Ugen igennem vil det fortsat være blæsende, forklarer meteorologen. Der ligger flere lavtryk i kø, der sikrer luftigt klima et godt stykke ind over weekenden.

Det milde vejr har sin pris
Der har stået usædvanlig meget blæst og vind på menuen i Danmark i løbet af efteråret og vinteren. Den kraftige stormflod i november betød 3.500 anmeldte skader til stormrådet, der stadig arbejder på højtryk for at behandle sagsstakken.

Antallet af skader er rekord i rådets 15-årige historie. Til sammenligning bliver søndagens storm sandsynligvis en mindre bekostelige affære for landets forsikringsselskaber.

Det forblæste klima skyldes den milde vinter, fortæller meteorologen.

»Det usædvanlig er ikke de mange storme. Det er den milde vinter. Så længe der konstant fejer lavtryk over Danmark, kan vi forvente mere blæst,« siger Bill Vejdegren.