Storbritannien giver tilladelse til at genmanipulere fostre
Britiske forskere har fået grønt lys til at foretage ændringer i menneskefostre som en del af deres forskning. Foto: Lars Holm/Scanpix
Storbritannien har for første gang tilladt modifikation af menneskefostre som en del af et forskningsprojekt.

For første gang nogensinde har Storbritannien mandag givet dets første licens til genetisk modifikation af menneskefostre.

Det sker som en del af et forskningsprojekt inden for barnløshed og aborter.

- Vores licenskomité har godkendt en ansøgning fra doktor Kathy Niakan fra Francis Crick Institute, så hendes laboratorieforskning fremover også omfatter genmodificering af fostre, oplyser Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) ifølge AFP.

HFEA er en uafhængig britisk myndighed, der fører tilsyn med blandt fertilitetsforskning.

Kathy Niakan oplyser ifølge AFP, at hun har planer om at modificere fostrene ved hjælp af den banebrydende teknologi CRISPR-CAS 90, der kan finde fejl i arvemassen og reparere dem.

Hun understreger, at fostrenes liv bliver afsluttet inden for 14 dage og altså ikke bliver til børn.

Beslutningen ventes at medføre en etisk diskussion, som da kinesiske forskere som de første i verden sidste år genmanipulerede menneskefostre. Det skete ligeledes ved hjælp af CRISPR-CAS 90.

Teknologien er i forvejen genstand for heftig international debat af frygt for, at den kan bruges til at skabe såkaldte designerbabyer.

/ritzau/