Storbank straffes for handler med Iran
To milliarder kroner skal banken Standard Chartered betale for at bryde USA's sanktionspolitik over for Iran.

Den internationale bank Standard Chartered Plc indgår et forlig med finansmyndighederne i New York og betaler over to milliarder kroner i bøde for at have forsøgt at skjule finansielle aftaler med Iran.

I tilgift skal banken, der har hovedkvarter i London, underlægges et tilsyn de næste to år for at sikre, at bankens afdeling i New York har styr på, at den ikke deltager i hvidvaskning af penge.

- Parterne er enige om, at sagens emne involverede transaktioner på mindst 250 milliarder dollar (godt 1500 milliarder kroner), hedder det i en meddelelse fra New Yorks finanstilsyn.

Tidligere på måneden beskyldte finanstilsynet banken for at være en "slyngelagtig institution", der bryder USA's sanktionspolitik.

I sidste uge afviste Standard Chartereds øverste chef, Peter Sands, kategorisk beskyldningerne.

Men han er i mellemtiden fløjet til New York for personligt at lede bankens forsøg på at nå til et forlig med New Yorks finansmyndigheder.

Det sker efter pres fra bankens aktionærer.

Tidligere på sommeren blev en anden britisk storbank, HSBC, beskyldt for at hvidvaske penge fra mexicanske narkokarteller.

Det var kort efter, at den britiske bank Barclays fik en klækkelig bøde af de amerikanske myndigheder for at fifle med interbankrenten kendt som Libor.

/ritzau/Reuters