Stor opbakning til præster i Hillerød
Præsternes kamp for afviste irakiske asylansøgere trak folk på gaden i Hillerød.

Butikkerne i Hillerød holder udsalg, men lørdag formiddag var det ikke de gule skilte, der trak folk på gaderne i den nordsjællandske by. Det var i stedet en række præster, som stod samlet på byens torv.

Her delte de mere end 800 løbesedler ud. Præsterne kæmper en kamp for at gøre opmærksomme på de efter deres opfattelse urimelige forhold for omkring 500 afviste irakiske asylansøgere i Danmark. Irakerne kan ikke sendes hjem, så nogle af dem har siddet i asylcenteret Sandholmlejren ti kilometer fra Hillerød i op mod fem år.

»Her har været sort af mennesker, som er gået målrettet hen til os for at vise deres opbakning og sympati,« fortæller sognepræst Jørgen Christensen fra Hillerød.

»Der kom en gammel dame på 87 hen og sagde til os: ’Ej, hvor er jeg glad. Jeg er en gammel dame på 87, og jeg har skammet mig de sidste år over, hvordan vi har behandlet de her mennesker. Nu er der endelig nogen, der træder frem. Hvor er jeg stolt, og hvor er jeg glad over, at det er præsterne i min by’. Sådan en gammel dame, der var trukket i en varm trøje og jakke, skulle ikke på udsalg. Det er vigtigt for os,« siger Jørgen Christensen.

Klokken 14 er der gudstjeneste i Frederiksborg Slotskirke, hvor de afviste irakere fra Sandholmlejren er inviteret.

»Vi er spændt på, hvordan det kommer til at gå i kirken. Vi har brandvagter, der går ind og siger stop, når der ikke må lukkes flere ind. Så har vi sat højtalere op udenfor, så folk kan følge med,« fortæller Jørgen Christensen.

Der vil ikke være nogen prædiken til gudstjenesten, men læsninger fra Biblen, trosbekendelse, bøn og samlesang.