Stoltenberg: Vi skal glædes over livet

Norges statsminister siger ved sin mindetale for Breiviks ofre, at man bør ære døde ved at glædes over livet.
Jens Stoltenberg talte ved kransenedlæggelsen klokken ti her til formiddag.
Jens Stoltenberg talte ved kransenedlæggelsen klokken ti her til formiddag. Foto: Roald , Berit AP / POLFOTO

- Lad os ære de døde ved at glædes over livet.

Sådan lyder hovedbudskabet i den tale, som Norges statsminister, Jens Stoltenberg, søndag morgen holdt i Oslo i forbindelse med årsdagen for Anders Behring Breiviks massakre i hovedstadens regeringskvarter og på øen Utøya, hvor i alt 77 mistede livet.

Statsministeren holdt sin tale og foretog derefter en kransenedlæggelse foran en stor og bevæget menneskemængde, der blandt andre talte kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, ministre og oppositionspolitikere.

- Gerningsmanden mislykkedes, folket vandt, siger Jens Stoltenberg, der konsekvent undlod at nævne Anders Behring Breiviks navn i sin tale.

- Gerningsmanden tog mange liv og påførte ufattelig lidelse. Det var meningen, at bomben og skuddene skulle forandre Norge. Det norske folk svarede med at omfavne vores værdier, siger han.

Mindehøjtideligheden i Oslos regeringskvarter, hvor Anders Behring Breivik for nøjagtigt et år siden detonerede sin bombe og dræbte otte, er den første af en lang række arrangementer i løbet af dagen.

- I et år har børn gået den tunge vej til graven for at sørge over deres mor eller far, siger Jens Stoltenberg og fortsætter:

- Fædre og mødre har grædt over deres elskede søn eller datter ved den tomme seng. Og tusindvis af andre, søskende, bedsteforældre, venner og kolleger, har følt savn og fortvivlelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.