Stoltenberg: Vi skal glædes over livet
Jens Stoltenberg talte ved kransenedlæggelsen klokken ti her til formiddag. Foto: Roald , Berit AP / POLFOTO
Norges statsminister siger ved sin mindetale for Breiviks ofre, at man bør ære døde ved at glædes over livet.

- Lad os ære de døde ved at glædes over livet.

Sådan lyder hovedbudskabet i den tale, som Norges statsminister, Jens Stoltenberg, søndag morgen holdt i Oslo i forbindelse med årsdagen for Anders Behring Breiviks massakre i hovedstadens regeringskvarter og på øen Utøya, hvor i alt 77 mistede livet.

Statsministeren holdt sin tale og foretog derefter en kransenedlæggelse foran en stor og bevæget menneskemængde, der blandt andre talte kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, ministre og oppositionspolitikere.

- Gerningsmanden mislykkedes, folket vandt, siger Jens Stoltenberg, der konsekvent undlod at nævne Anders Behring Breiviks navn i sin tale.

- Gerningsmanden tog mange liv og påførte ufattelig lidelse. Det var meningen, at bomben og skuddene skulle forandre Norge. Det norske folk svarede med at omfavne vores værdier, siger han.

Mindehøjtideligheden i Oslos regeringskvarter, hvor Anders Behring Breivik for nøjagtigt et år siden detonerede sin bombe og dræbte otte, er den første af en lang række arrangementer i løbet af dagen.

- I et år har børn gået den tunge vej til graven for at sørge over deres mor eller far, siger Jens Stoltenberg og fortsætter:

- Fædre og mødre har grædt over deres elskede søn eller datter ved den tomme seng. Og tusindvis af andre, søskende, bedsteforældre, venner og kolleger, har følt savn og fortvivlelse.