Stoltenberg: Sikkerheden skal granskes
Beredskabet skal kigges efter i sømmene, efter 22. juli-rapport viser, at der var problemer med politiindsats.

Norges statsminister, Jens Stoltenberg, vil stramme op på landets beredskab, efter en undersøgelsesrapport har konkluderet, at der især inden for politiet var flere ting, der gik galt den 22. juli 2011, da 77 mennesker blev dræbt i Oslo og på Utøya.

- Som statsminister har jeg det øverste ansvar. Jeg har derfor ansvaret for det, der fungerede, og det der ikke fungerede den 22. juli sidste år, fastslår Stoltenberg på en pressekonference.

- Kommissionens rapport afdækker omfattende problemer i politiet. Dette er alvorligt. Regeringen iværksætter derfor en grundig gennemgang af politiet, siger han.

Næste skridt bliver, at regeringen fremlægger en regeringsrapport i Stortinget, der skal danne grundlag for en politisk diskussion om det fremtidige norske beredskab.

- Jeg har bedt om at få alle fakta på bordet. Nu er det min opgave at tage ansvar for, at vi handler, understreger Stoltenberg.

- Med udgangspunkt i 22. juli-kommissionens rapport vil regeringen komme med en stortingsmelding med forslag til, hvordan beredskabet skal forbedres. På den måde vil regeringen invitere til at forbedre sikkerheden i Norge, siger statsministeren.

Han roser 22. juli-kommissionen for det grundige arbejde med at gennemgå myndighedernes indsats under Anders Behring Breiviks terrorangreb sidste år.

- Efter en foreløbig gennemgang er mit klare indtryk, at vi har fået det, vi bad om: en usminket og ærlig rapport. Vi ville have på bordet, hvad der ikke fungerede. Det har vi fået, siger den norske statsminister.

/ritzau/