Stolen brænder stadig under Berlusconi
Få timer inden afstemningen var loyale støtter ved at rive benene væk under Berlusconi. Foto: AP: Geert Vanden Wijngaert / POLFOTO
Selvom Berlusconi har vundet en vigtig afstemning her til aften, så har han ikke lang tid tilbage som premierminister, vurderer ekspert.

Berlusconis politiske stormvejr er langt fra overstået.

Den italienske regeringsleder har her til aften mistet sit flertal til koalitionsregeringen. Og derfor giver ekstern lektor ved Københavns Universitet, Lars Hovbakke Sørensen, ham ikke lang tid tilbage i stolen.

"Tiden er helt klart ved at rinde ud for ham. Han har jo klaret den gang på gang indtil nu, og har så også klaret det den her gang, så man kan ikke sige præcis, hvornår han går af, men det er nok kun et spørgsmål om ganske få måneder eller et halvt år ," siger han til Newspaq.

Tidligt tirsdag aften vandt han ellers en afstemning om Italiens økonomiske budget for 2010. En afstemning, som normalt er ren rutine, men i denne omgang var blevet udråbt til en afstemning om tilliden til Berlusconi som regeringsleder.

Ved en budgetafstemningen støttede 308 medlemmer Berlusconi, mens 321 ikke stemte. Kun en enkelt stemte imod. Det oplyser BBC.

I alt har det italienske parlament 630 stemmer.

Partileder Umberto Bossi fra Lega Nord opfordrede tidligere i dag Berlusconi til at træde tilbage. Bossi har ellers tidligere været Berlusconis loyale støtte.

"Selvom Berlusconi har overlevet gang på gang, så ser det virkelig ud til, at det bliver op ad bakke den her. Især når Umberto Bossi ikke længere støtter ham," siger Lars Hovbakke Sørensen.

Finansmarkedet i går reagerede positivt på rygter om hans afgang.

Det er dog op til Italiens statsoverhoved, præsident Giorgio Napolitano, om der skal udpeges en ny regeringsleder. Han kan også bestemme, om der skal udskrives et valg i utide.

Siden Anden Verdenskrig er Berlusconi den ministerpræsident, der har haft embedet i længst tid i Italien . Han har siddet for bordenden i den italienske regering i perioden 1994 til 1995, 2001 til 2006 og 2008 til dags dato. Hvor længe han fortsætter, er endnu uvist.