Støtte til landsholdet: Helt i orden at råbe "store patter" efter kampen
Humøret var højt, da landsholdet kvalificerede sig til VM i fodbold i 2018 med en sejr på 5-1 i Irland. Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix
Et klart flertal af danskerne synes, at det er helt fint, at fodboldlandsholdet råber "store patter", når de har vundet.

Christian Eriksen og det øvrige fodboldlandshold fejrede i november VM-kvalifikationen med et sejrsråb, der blev afsluttet med ordene ”store patter”.

Siden har flere røster i debatten været ude og kritisere Danmarks fodboldlandhold og kaldt kampråbet sexistisk. Men spørger man et flertal af danskerne, er det helt fint, at Kasper Schmeichel, Nicklas Bendtner og de øvrige fodboldstjerner synger om kvinders barm i omklædningsrummet.

Således svarer cirka 67 procent af de adspurgte i en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Avisen.dk, at fodboldlandsholdet skal fortsætte med deres sejrsråb. Kun 17,8 procent mener, at udtrykket kan opfattes som sexistisk. Cirka 15 procent svarer ’ved ikke’.

OM UNDERSØGELSEN

Når herrelandsholdet i fodbold har vundet en kamp afslutter de deres sejrssang i omklædningsrummet med at råbe 'store patter'. Det har et dokumentarprogram om landsholdet vist. Hvad mener du om det?

  • Det er helt fint, det skal de bare fortsætte med. 67 procent.
  • Det er et problem, da det kan opfattes sexistisk, det bør de stoppe med. 18 procent.
  • Ved ikke. 15 procent.

Undersøgelsen er lavet af Wilke for Avisen.dk. 1.021 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget i undersøgelsen, der er gennemført i perioden 13. til 19. december. 

UDVID

Det famøse råb er nu kommet på dagsordenen hos Dansk Boldspil-Union (DBU), og torsdag skal Fodboldens Etiske Råd, der hører under DBU, tage stilling til, om råbet er i strid mod unionens etiske retningslinjer. DBU har et såkaldt Code of Conduct, som alle i og omkring DBU bør efterleve.

Spillere er rollemodeller

Foreningen Everyday Sexism Project Danmark, der indsamler beretninger om overgreb og sexisme mod kvinder, synes det er godt, at Fodboldens Etiske Råd nu bringer emnet på banen.

- Vi er rigtig glade for, at de tager det op i det etiske råd. Når DBU officielt bekæmper homofobi og racisme i fodbold, vil det være helt oplagt, hvis de også tager kampen op imod sexisme, siger Maria Vicki Lindbaum, forperson i Everyday Sexism Project Danmark, og fortsætter:

- Vi skal ikke glemme, at landsholdsspillerne er rollemodeller, men desværre ser vi også, at kampråbet bliver brugt i alt lige fra Superligaen til de små drengerækker. Det er meget almindeligt og udbredt. Men vi er glade for, at der nu kommer en samtale i gang om det her problem, også i kølvandet på #metoo-debatten, siger hun.

Ifølge Maria Vicki Lindbaum kom debatten om sexisme for alvor på tapetet, da det under den amerikanske valgkamp sidste år kom frem, at Donald Trump i en ældre videooptagelse havde sagt, at han holder af at befamle kvinder intime steder på kroppen.

Maria Vicki Lindbaum har modtaget mange mail, telefonopkald og andre henvendelser fra mænd, der er fortørnede over, at Everyday Sexism Project Danmark har blandet sig i debatten om fodboldlandsholdets omklædningsrumsjargon. Det viser, at der er brug for en holdningsændring i samfundet omkring sexisme, mener hun. 

Er et udtryk som ”store patter” ikke bare noget, der hører til i en særlig fodboldkultur, og som altid har været der?

- Jo, men det er jo ikke ensbetydende med, at vi skal acceptere det, siger Maria Vicki Lindbaum.

1.021 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget i undersøgelsen, der er gennemført i perioden 13.12 til den 19.12 2017