Største OL-hemmelighed: Hvem tænder ilden?
Selv ikke præsidenten for den olympiske komité ved, hvem der tænder den olympiske fakkel i aften.

Det er den bedst bevarede hemmelighed i London lige nu og et stort samtaleemne i hovedstaden på dagen, hvor OL endelig åbnes officielt.

For ingen ud over en meget lille flok mennesker blandt organisationskomitéens inderkreds ved, hvem der i aften tænder den olympiske fakkel i Londons olympiske park i forbindelse med åbningsceremonien.

Selv præsidenten for den olympiske komité, belgieren Jacques Rogge, har ingen anelse om, hvem der er udpeget til det ærefulde hverv.

- Jeg ved det ikke. Det er en meget stor hemmelighed. Vi har en aftale med arrangørerne om, at så få mennesker som muligt skal vide det, så vi undgår, at det slipper ud før tid, sagde præsidenten på et pressemøde fredag formiddag.

De engelske medier har ikke holdt sig tilbage med at gætte på, hvilken britisk sportspersonlighed, der skal have æren af at åbne det tredje OL nogensinde i London.

Da fodboldspilleren David Beckham blev vraget til det olympiske landshold, troede mange, at det var et tegn på, at han havde fået en anden opgave under legene.

Men Beckham - der har fungeret som ambassadør for Londons OL-bud - afviser, at valget er faldet på ham og mener i øvrigt slet ikke, at han er egnet.

- Jeg har altid sagt, at det skal være en person, der har deltaget ved OL og har gjort store ting for sit land og vundet guldmedaljer, siger fodboldspilleren.

Derfor er de to bedste bud lige nu Steve Redgrave og Daley Thomson. Roeren Redgrave, der vandt guld ved fem OL i træk, bliver kaldt Storbritanniens største OL-deltager nogensinde, mens tikæmperen Thompson vandt guld i 1980 og 1984.

Samtidig er den tidligere atletikstjerne gode venner med formanden for arrangørkomitéen, Sebastian Coe, og det kan måske komme til at spille ind, vurderer flere medier.

Men også Kelly Holmes og Roger Bannister bliver nævnt som mulige kandidater.

Hvem det i sidste ende bliver, afsløres altså først i aften, hvor åbningsceremonien begynder klokken 22 dansk tid.

I Beijing for fire år siden var det den seksfoldige medaljevinder i gymnastik, Li Ning, der tændte den olympiske ild.

Ved tidligere lejligheder har andre store sportspersonligheder som Muhammad Ali, Wayne Gretzky og Michel Platini båret den olympiske fakkel det sidste stykke vej.

/ritzau/