Større erstatning til traumatiserede soldater
Danske soldater, der som disse vender hjem fra krig, har ofte psykiske skader. Nu kan de få langt større erstatning. Foto: Den Kongelige Livgarde
Regeringen har vedtaget, at traumeramte soldater skal kunne modtage mere i erstatning. Men de får stadig mindre end dem med fysiske skader.

De har måske set en ven blive slået ihjel eller har selv dræbt.

Danske soldater, der kommer hjem med traumer efter krigen, skal nu have mulighed for at få større erstatninger, mener regeringen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Helt op til 450.000 kroner mere end i dag vil et krigstraume kunne komme til at udløse i erstatning.

"Den triste baggrund er, at mange soldater kommer hjem fra deres udsendelser med psykiske problemer. De skal have en ordentlig behandling og økonomisk kompensation. Derfor hæver vi rammen," siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)

Men i landsforeningen for sindslidende, SIND, er formand Knud Kristensen ikke kun imponeret.

"Det er jo ikke en opfyldelse af vores krav om, at man skal ligestille psykiske skader med fysiske skader. Det er et skridt i den rigtige retning, men det er ikke nok," siger Knud Kristensen til Newspaq.

Han understreger nemlig, at det kan være akkurat lige så invaliderende med en psykisk sygdom som med en fysisk - og det skal kunne ses på størrelsen af en erstatning.

"Jeg tror mange af dem, som bliver ramt af en psykisk sygdom, de ville foretrække en fysisk skade," forklarer Knud Kristensen om, hvor slemt det kan være at have et traume.

Hærens Konstabel- og Korporalforening jubler til gengæld over det nye initiativ.

"Jeg ved ikke, om psykiske og fysiske skader nogen sinde bliver ligestillet, men vi er enormt positive over for det nye initiativ," siger formand Flemming D. Vinther.

Den højere erstatning for psykiske arbejdsskader kommer også til at gælde for resten af det danske arbejdsmarked.

Kilde: Jyllands-Posten