Støj plager flere på jobbet
Hver tredje dansker døjer med støj på arbejdet, viser ny opgørelse fra Arbejdsmiljøinstituttet.

Af Julie Jo Boding
jubo@avisen.dk

Larmende elever, skrigende børn eller bankende maskiner. Hver tredje danske lønmodtager eller selvstændig er plaget af støj på jobbet. Det viser en ny opgørelse fra Arbejdsmiljøinstituttet (AMI).

Fra 2000 til 2005 er der sket en stigning på 12 procent i andelen af personer, der rapporterer at være udsat for så høj støj, at det er nødvendigt at råbe for at tale sammen med en person lige ved siden af. Når man skal hæve stemmen, er lydniveauet som regel højere end 80 decibel, hvor larmen begynder at være skadelig for det indre øre.

- Det havde vi aldrig regnet med. I 2000 var tallene så høje, at vi tænkte, at det ikke kunne passe. Men nu er det overbevisende, når andelen bliver ved med at sige, og støj generer flere og flere, siger direktør i AMI, Palle Ørbæk.

Og det er ikke kun pædagoger og folkeskolelærere, der er plaget af støj. Det gælder også blikkenslagere og slagteriarbejdere.

Mens støjproblemerne på jobbet er steget, generes stadigt færre af vibrationer som følge af arbejde ved for eksempel maskiner eller køretøjer. Sammenlignet med 2000 var der i 2005 også langt færre personer, som døjer med tunge løft eller arbejder med nakken kraftigt foroverbøjet.

Både unge mænd og kvinder er langt mere generet af støj.

- Vi får unge ind på arbejdsmarkedet, som er en sårbar gruppe, når det gælder hørelse. MP3-afspillere, diskoteker og rockkoncerter har ofte skadet deres ører, før de begynder på arbejdsmarkedet. Det var aldrig tilfældet for 20 år siden, siger Palle Ørbæk.

Men det er ikke nødvendigvis fordi, at lydniveauet er blevet højere, at flere er generet er støj. En mere stresset hverdag kan også gøre dig sårbar over for lyd, og nu vil AMI se nærmere på det stigende problem med støj.