Chokolade er måske ikke verdens sundeste snack for dine tænder, men der findes værre skurke, når bisserne helst skal holdes fri fra huller.
Rosiner og chips for eksempel. Årsagen er, at begge dele klistrer til dine tænder, og dit spyt har derfor svært ved at skylle tænderne rene efterfølgende. Chokolade bliver derimod nemt skyllet af, og jo hurtigere en fødevare forsvinder fra tændernes overflade, jo mindre skade vil der ske på bisserne. Det skriver Live Science.
Fra kød til korn
Mennesker har haft huller i tænderne længe før, at sukker blev en del af den daglige kost. Arkæologer har således fundet tegn på, at folk, der levede 9.000 år før vores tidsregning, havde caries og blev behandlet for det på særdeles smertefuld vis. Det var omtrent på samme tidspunkt, at vi begyndte at bevæge os væk fra primært at spise kød til at indtage korn og andre landbrugsprodukter. Før det, da vi ernærede os ved jagt, var huller i tænderne et særdeles sjældent syn.
Harold Linke fra New York University Dental Center har udført adskillige undersøgelser for at finde ud af, hvilke fødevarer der hænger mest fast på tænderne, og resultatet er, at kogt stivelse, specielt fra kartofler, klistrer mere end for eksempel chokolade.
Andre undersøgelser har vist, at forekomsten af caries afhænger mere af, hvor ofte man spiser, end om man indtager stivelse eller sukker. Det bedste for tænderne vil være, hvis man nøjes med tre måltider om dagen og selvfølgelig børster sine tænder. Hvis man derimod spiser hyppigt hen over dagen, vil tænderne konstant være dækket af en tynd film af madrester.