Stewardesser og piloter: Vi vil ud af fagforbund
Formand Thilde Waast (th.) og de øvrige medlemmer af Flyvebranchens Personale Union forlader efter alt at dømme Serviceforbundet, hvor formanden hedder John Dybart (tv.) Foto: Scanpix/arkiv
Kabinepersonale og piloter er godt i gang med at forlade Serviceforbundet. Det flyvende personale vil over i et andet fagforbund for at opnå større politisk og faglig pondus.

Stewardesserne og piloterne i Flyvebranchens Personale Union (FPU) siger efter alt at dømme snart farvel til at være en del af Serviceforbundet. FPU mener at være bedre tjent med at slå sig sammen med Dansk Jernbaneforbund. 

Torsdag vedtog 51 tillidsvalgte enstemmigt på et ekstraordinært delegeretmøde i FPU, at de knap 1.300 medlemmer skal forlade Serviceforbundet. Det flyvende personale skal ind under et andet fagforbunds vinger, mener formanden for FPU, Thilde Waast. 

- Det er nødvendigt for os at komme over i en ny ramme for at kunne håndtere de udfordringer, vi står over for som branche både i Danmark og internationalt, siger Thilde Waast til Avisen.dk. 

Hun og FPU blev landskendt forrige år, da de tog kampen op mod Ryanair. Flyselskabet vil ikke indgå overenskomster med fagforbund. 

Adspurgt om hun smækker med døren til Serviceforbundet, svarer hun:

- Nej. Det er ikke på grund af uenigheder, vi går. Det handler om at give FPU de bedste udviklingsmuligheder og stå stærkere i fremtiden.

Formand ked af det

I Serviceforbundet er formand John Dybart ærgerlig over, at FPU sandsynligvis flyver væk fra Serviceforbundet.

- Jeg er personligt ked af, at FPU vil forlade forbundet. Man bliver altid ærgerlig, når nogle går, siger John Dybart til Avisen.dk. 

Er der på baggrund af udmeldingen fra FPU noget, som I skal blive bedre til i Serviceforbundet?

- Nej, det mener jeg faktisk ikke. Det er ikke på grund af uoverensstemmelser, FPU vil forlade os, svarer John Dybart. 

Kabinepersonale og piloter har i 45 år været en del af Serviceforbundet, der organiserer blandt andre vagter, ejendomsfunktionærer og frisører. Serviceforbundet har omkring 24.000 medlemmer, hvoraf knap 1.300 er i FPU.

- Serviceforbundet er ikke så stort, men det er ikke sådan, at FPU's udmelding vil lukke os ned eller få os til at søge fusioner med andre fagforbund, fortæller John Dybart. 

Vil over til togpersonale

FPU har henvendt sig til et andet forbund under LO-fagbevægelsen, Dansk Jernbaneforbund. Med andre ord ønsker det flyvende personale at stå sammen med togpersonale.

- Vi vil stå stærkere sammen med Dansk Jernbaneforbund. Begge organistationer er i de samme politiske arenaer, siger Thilde Waast, og uddyber:

- Vi er medlemmer af de samme internationale organisationer for transportarbejdere, og i Danmark har vi begge med Transportministeriet at gøre. 

Hun fortæller, at Dansk Jernbaneforbund har taget vel imod henvendelsen fra FPU.

Medlemmerne af FPU får i april mulighed for at stemme om, hvorvidt de ønsker at træde ud af Serviceforbundet.