18-årige August: Fravælger drømmestudie af frygt for at blive arbejdsløs
August Lund Felumb. Han er 18 år, går i 3. g og er fra Frederiksberg. Foto: Avisen.dk
August på 18 ville egentlig helst være filosof. Men det er der ikke job i, så han vælger en anden uddannelsesvej.

I et debatindlæg i Politiken satte en nyuddannet humanist torsdag spørgsmåltegn ved humanisters muligheder for at få arbejde. Avisen.dk valgte derfor at tage til Ungdommens Folkemøde ’18 for at tage temperaturen på den tilbagevendende debat.


"Jeg har fravalgt humaniora i frygt for at blive arbejdsløs"

Hvad læser du lige nu, og hvad vil du gerne bagefter?
- Jeg går i 3. g på Gefion Gymnasium. Jeg ved, at jeg efter et sabbatår vil søge ind på CBS, selvom mit drømmejob nok egentlig ville være at blive filosof. Realistisk set så tror jeg dog ikke på, at det fører nogen veje.

Hvis dit drømmejob er inden for humaniora, hvorfor har du så valgt det fra?
-
Jeg har fravalgt humaniora i frygt for at blive arbejdsløs. Mest af alt vil jeg gerne arbejde med det jeg kan lide, men jeg må jo også anerkende, at der ikke er særlig mange jobs inden for det, jeg ellers er interesseret i.

Hvem har ansvaret for, om man får et job?
- Man har selv et ansvar for at sikre sin fremtid med relevante studiejobs og at tage de rigtige valg. Man skal også regne med at kæmpe, men det er ikke sikkert, at man får sit drømmejob.


"Mit valg af fag var helt klart vigtigere end fremtiden"
Signe Randorff. Hun er 24 år, læser teologi og er fra Brønshøj.Foto: Avisen.dk
Hvad er dit drømmejob?
- Jeg læser teologi, men jeg ved ikke helt, hvad mit drømmejob er. Jeg er faktisk i tvivl, om jeg overhovedet vil være præst. Jeg vil nok hellere arbejde med at undervise.

Hvordan kan det være, at du valgte teologi-studiet?
- Faget var klart det vigtigste for mig og ikke, hvad det munder ud i. De tanker kommer i løbet af studiet, og det har frustreret mig, at jeg allerede nu skal skabe en arbejdsprofil. Der eksisterer helt klart et pres, hvor man skal have fundet en klar vision for ens fremtid, når man vælger uddannelse. Det er frustrerende, at man ikke først bare kan få lov til at læse.

Hvad tænker du om at skulle ud på arbejdsmarkedet, når du er færdig med at studere?

- Man skal tænke på, at det, man uddanner sig til, er en stor del af ens identitet. Derfor er det helt sikkert hårdt, hvis man ikke får sit drømmejob fra starten. Men så må man bide i det sure æble og kæmpe lidt for at få et godt job. Og ellers må man bare jo prøve noget andet.


"Jeg har sørget for at have en plan B og C, hvis det bliver nødvendigt"
Josephine Nilsson. Hun er 25 år, læser statskundskab og er fra København. Foto: Avisen.dk
Hvor ser du dig selv, når du er færdig med at læse statskundskab?
- Drømmejobbet ville være at blive gymnasielærer i samfundsfag, men det bliver måske lidt svært, fordi der er så mange besparelser på det område lige nu. Så jeg har sørget for at have en plan B og C, hvis det bliver nødvendigt.

Hvilke overvejelser gjorde du, da du startede på dit studie?
- Universitetet er til for at fordybe sig, og jeg startede også, fordi det var spændende. Men de jobs, man ellers kan få, ofte i kontorverden, syntes jeg ikke var så spændende, så derfor er det meget specifikt, det jeg gerne vil lave.

Hvordan kan man forberede sig til arbejdsmarkedet som studerende?

- For ens egen skyld bør man tænke over at finde et relevant studiejob. Jeg bekymrer mig måske også mere end gennemsnittet, men det ligger lidt i kortene, at det bliver svært at klare sig uden nogen som helst form for erfaring.


"Man kan ikke give op efter en måned og forvente, at man får sit drømmejob
Katriena Yalda. Hun er 26 år, læser international virksomhedskommunikation i engelsk og er fra København. Foto: Avisen.dk
Hvad skal der ske, når du er færdig med at studere?
- Jeg har ikke noget specifikt drømmejob i tankerne. Jeg er jo humanist, og derfor ved jeg også, at det kan blive svært at finde et job, når jeg er færdig.

Er du bekymret for ikke at kunne finde et job?
- Jeg tænker da over fremtidsmuligheder, men for mig er det vigtigste, at jeg kan være glad for det jeg læser. Sådan noget som studiejobs og praktik er for mig meget relevant i forhold til min fremtid, og det er jo noget, man selv er nødt til at opsøge. Men jeg synes også, at universitet prøver at hjælpe de studerende med at finde ud af, hvad ens kompetencer er.

Hvad tænker du selv at gøre?
- Altså man kan ikke, som hende i Politikens debatindlæg, give op efter en måned og forvente, at man får sit drømmejob som nyudklækket. Så må man gå ud og få noget erfaring og i det hele taget være åben overfor andre muligheder end lige netop dét, man har studeret.

via Listen To News