Stearinlys mistænkesfor at give kræft
Farlig hygge ? Stearinlys kan være sundhedsskadelige. Det viser en ny undersøgelse. Professor går skridtet videre og taler om mistanke for kræft

Julen er lysenes tid. Men de levende lys skal tændes med omtanke. Hver gang du tænder et lys, øger du nemlig luftens indhold af partikler, der kan være sundhedsskadelige. Det viser en ny test, som Informationscenter for Miljø og Sundhed har lavet.
Centret har fået undersøgt 16 hvide lys i form af fyrfadslys, bloklys og stagelys for de partikler, der udgør det største sundhedsmæssige problem.
»Hvis der er for mange partikler i luften, bliver indeklimaet dårligt. Og udsættes man for det i længere tid, tyder meget på, at det kan være sundhedsskadeligt,« siger Thomas Breck, der er sekretariatsleder i IMS.

Fyrfadslys er bedst

Undersøgelsen viser, at fyrfadslys soder og skader mindst. Og der ikke er den store forskel på fyrfadslys generelt. De værste lys er stagelys fra Tiger.
Professor Flemming Loft, Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet mistænker hyggesprederne for at give kræft.
»Et mangeårigt forbrug af stearinlys kan medføre en kræftrisiko. Men den kan være stor eller lille. Det ved vi ikke, for der er ikke lavet nogle befolkningsundersøgelser, der kan bevise sammenhængen. Men der er en sundhedsmæssig risiko ved at lade lysene brænde. Især op til jul, hvor mange lys hører sig til« siger professoren, der ved adskillige undersøgelser har fundet, at stearinlys er en vigtig kilde til den samlede mængde af partikler, som man udsættes for i løbet af en dag både ude og inde.

Olie som fra dieselmotor

»Men vi ved ikke, om partikler fra levende lys er mere eller mindre skadelige end partikler fra trafikken og brændeovne. Sundhedsskadelige er de dog,« fastslår Flemming Loft og forklarer, at stearinlys i princippet består af det samme, som den olie, der brændes af i en dieselmotor.
Han råder folk til at lufte ud så meget som muligt og købe de lys, som testen viser er bedst.
»Vi skal jo ikke aflyse julen. Men man skal være bevidst om, at det lys ikke bare hygge uden omkostninger,« konstaterer han.
Grunden til at der er forskel på de tre typer af lys, er, ifølge IMS, at de brænder med forskellig hastighed. Der brændes for eksempel tre gange så meget materiale af i timen fra et stagelys som fra et fyrfadslys. Producenten af lysene fra Tiger, Zebra A/S, har efter testen besluttet enten at forbedre kvaliteten på lysene eller helt at fjerne dem fra hylderne.
Se hele testen på www.miljoeogsundhed.dk