Statsminister Mette Frederiksen (S) takker på den danske befolknings vegne dronning Margrethe, i kølvandet på at dronningen i sin nytårstale annoncerede, at hun 14. januar abdicerer og overlader tronen til kronprins Frederik.
- Jeg vil gerne på hele befolkningens vegne rette en dybfølt tak til hendes majestæt dronningen for hendes livslange dedikation og utrættelige indsats for Kongeriget, lyder det fra Mette Frederiksen i en skriftlig udtalelse, som Statsministeriet har udsendt.
- Selv om pligten og hvervet som regent er gået i arv i mere end 1000 år, så er det alligevel svært at begribe, at tiden nu er inde til et tronskifte.
- Mange af os har aldrig kendt en anden regent. Dronning Margrethe er indbegrebet af Danmark og har gennem alle årene sat ord og følelser på, hvem vi er som folk og som nation.
- I det nye år vil Kronprins Frederik blive udråbt til Konge. Kronprinsesse Mary vil blive dronning. Riget vil få en ny regent og et nyt kongepar. Alt det kan vi forventningsfuldt se frem til i visheden om, at de er beredte til ansvaret og opgaven.
- Men i aften og i den kommende tid vil vi anerkende dronningens ubestridelige betydning for Danmark, Færøerne og Grønland. Det gør vi med lige dele taknemmelighed og beundring.
- Dronning Margrethe har gjort kongeriget ære, afslutter statsministeren.
Hun vil desuden kommentere det kommende tronskifte i sin nytårstale mandag aften, lyder det i udmeldingen fra Statsministeriet.
Folketingets formand, Søren Gade (V), takker også dronningen. Det sker i en udtalelse på Folketingets hjemmeside.
- Tak for at være en eftertænksom og samlende person for hele det danske rige og en fremragende repræsentant for Danmark, når Dronningen rejste på officielle besøg i udlandet, siger han.
- Dronningen har forenet sin rolle som statsoverhoved med et dybfølt personligt engagement, hvor hun med sine ord gjorde os klogere på os selv og fik os til at stoppe op og tænke efter. Vi blev klogere -- og nogle gange måske også lidt flove -- når hun blidt, men myndigt gik i rette med træk, som hun ikke brød sig om.
- På sin personlige facon formåede Dronningen at forny kongehuset som institution. Ikke gennem omvæltninger, men ved at tilpasse kongehuset skridt for skridt, så også nye generationer opfatter det som en meningsfuld institution. På den måde har hun forstået at bane vejen for sin ældste søn.
Frivillig afgivelse af tronen er uhyre sjældent
Her kan du læse om, hvad det vil sige at abdicere, og hvor sjældent det i dansk sammenhæng forekommer.
- Abdikation udspringer af det latinske udtryk "abdicare", som betyder, at man frasiger sig noget.
- Udtrykket bruges om den situation, hvor en siddende regent frivilligt giver afkald på sin trone eller myndighed.
- Sidste gang, en dansk regent frivilligt afstod tronen, var i 1146. Dengang trådte kongen - Erik Lam - tilbage. Han var svækket af sygdom og døde senere samme år.
- I nogle lande er det større tradition for, at statsoverhovedet abdicerer og giver plads til næste generation.
- Det er blandt andet tilfældet i Holland, hvor fem ud af syv regenter har abdiceret, siden monarkiet blev indført i 1806.
- Det skete senest i 2013, da daværende dronning Beatrix overlod tronen til sin ældste søn, Willem-Alexander.
- Dronning Beatrix overtog selv tronen ved sin mors abdikation i 1980.
- I Belgien abdicerede kong Albert i 2013 og overlod tronen til sin ældste søn, Philippe.
- I 2014 meddelte den spanske konge Juan Carlos, at han havde besluttet at abdicere til fordel for sin søn Felipe.
Kilder: Kongehuset.dk, Lex.dk