Staten vil ikke betale for Maries liv
AppleMark
Selvom myndighederne har anerkendt, at kræftpatienten Marie Fjellerup har ret til behandling, hun selv har betalt for i Tyskland, får hun ikke pengene tilbage.

• Kræftpatient trodsede systemet og blev kræftfri

Marie Fjellerup får aldrig 70.000 kroner tilbage, som hun har måttet betale af egen lomme for at få en behandling i Tyskland. Behandlingen har sandsynligvis reddet hendes liv, men hun måtte selv betale, fordi de danske myndigheder nægtede at hjælpe hende. Selvom myndighederne nu har erkendt, at hun faktisk havde krav på behandlingen, er pengekassen lukket.

Ingen offentlig støtte

»Der bliver aldrig givet penge med tilbagevirkende kraft. Det er et generelt princip, som aldrig bliver fraveget,« siger Ole Andersen, afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen.

Selvom Sundhedsstyrelsen har anerkendt, at behandlingen i Tyskland hjalp til at gøre Marie Fjellerup sygdomsfri, betyder det ikke, at kræftpatienter i fremtiden kan regne med at få støtte til at tage til Tyskland og få regional kemoterapi , som den nye behandling hedder.

»Det vil indgå i vurderingen, at den tilsyneladende har hjulpet på en bestemt kræftform, men mange andre faktorer spiller ind,« siger Ole Andersen.

Fem år om at vågne op

Der er heller ingen hjælp at hente hos regeringen.

»Selvom det virker barsk, så må jeg sige, at det bliver en glidebane, hvis vi begynder at give penge med tilbagevirkende kraft,« siger Preben Rudiengaard (V), formand for Folketingets sundhedsudvalg.

Han fastslår til gengæld, at det danske sundhedsvæsen skal lære af Marie Fjellerups sag.

»Jeg forstår ikke, at man ikke fremskynder brugen af den regionale kemoterapi i Danmark, når erfaringerne fra Tyskland er virkelig gode. Jeg vil ikke acceptere, at vi er fem år om at vågne op, som jeg desværre har oplevet det med andre nye behandlinger,« siger Preben Rudiengaard.

Han er fuld af beundring for Marie Fjellerups kamp.

»Jeg tager hatten af for, at hun har investeret 70.000 kroner i sit helbred. Selvom jeg er læge og en del af systemet, ville jeg selv gøre det samme, hvis jeg blev syg.«

Intet tyder på, at danske patienter får lettere ved at komme til udlandet fremover. Danske politikere i Europa-Parlamentet blokerer for tiden for nye EU-regler, som ville gøre, at alle EU-borgere frit kan få behandling i alle EU-lande, skriver Dagens Medicin.

via Listen To News