Staten taber sag mod topfolk i Amagerbanken
Tidligere direktør i Amagerbanken Jørgen Brændstrup ankommer her til Retten i Lyngby i 2016. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Topfolk i Amagerbanken frifindes mandag i en stor erstatningssag ved Retten i Lyngby.

Den storstilede retssag mod topfolkene i Amagerbanken blev anlagt i 2013 af Finansiel Stabilitet. Det er et statsligt selskab, der overtager pengeinstitutter, som er stødt på grund.

Kravet har været, at den daværende direktør Jørgen Brændstrup og den daværende bestyrelsesformand N. E. Nielsen sammen med andre skulle betale 900 millioner kroner i erstatning for tab.

Men de tre dommere er enige om, at der ikke er grundlag for kravet.

Det første retsmøde foregik 6. april sidste år, og undervejs har der været holdt 61 retsmøder.

Fra begyndelsen sagde Finansiel Stabilitets advokater, at sagen ikke skulle handle om konkursen i banken med den store lokale opbakning. Den gik ned i februar 2011.

I stedet har det afgørende spørgsmål været, om direktører og bestyrelse optrådte uansvarligt i forhold til tre konkrete engagementer.

For eksempel ved at involvere sig dybt i et københavnsk projekt om luksuslejligheder, Østerfælledparken, hvis idémænd var eksbokseren Hans Henrik Palm, advokat Olav Damkiær-Classen og Henrik Ørbekker. Det endte med at koste banken cirka 800 millioner kroner.

Officielt hed det i bankens kreditpolitik, at man ikke ville påtage sig risici for drift af andres virksomhed.

Men det var lige præcis, hvad der skete, har Finansiel Stabilitet hævdet. Banken lånte storkunder mange millioner til at købe aktier i Mols-Linien. Det betød, at banken finansierede mere end 20 procent af rederiets samlede aktiekapital. Dette tab løb op i næsten en kvart milliard.

Den underliggende forklaring skulle blandt andet være en total kasketforvirring, har påstanden lydt.

Direktør Jørgen Brændstrup havde ifølge Finansiel Stabilitet alt for mange roller. Han var både kundeansvarlig i bankens erhvervsafdeling, medlem af bankens kreditkomité, direktør - og den, der forlagde lånesager for bestyrelsen.

/ritzau/