Staten kræver internet i topfart til ubeboede øer
Den lille ø Hesselø i Kattegat er ubeboet og uden strøm. Alligevel kræver myndighederne, at den udstyres med internet i topfart. Foto: Linda Kastrup/arkiv/Scanpix
Myndigheder brugte forældede data, da de stillede krav om høje internetforbindelser på 5000 adresser.

Flere øer, der har været ubeboede i årtier, kræver myndighederne udstyret med internet i topfart.

Det skriver Berlingske.

Ifølge avisen har myndighederne brugt forældede data, da de stillede krav om høje internethastigheder på 5000 danske adresser. Kravene er stillet som betingelse for, at teleselskaberne kan købe sig adgang til vigtige mobilsignaler.

Jakob Willer, der er direktør i telebranchens organisation Teleindustrien i Danmark, mener, kravene er et spild.

- Det er et uansvarligt spild af samfundets ressourcer. Havde man så bare stillet krav om, at folk skulle kunne ringe efter hjælp, havde jeg forståelse for det, siger han til Berlingske.

Blandt de ubeboede øer er blandt andet Enehøje i Nakskov Fjord, hvor den de sidste beboere flyttede fra i slutningen af 1990'erne og Hesselø i Kattegat, som ligeledes er ubeboet og uden strøm.

Her kræves en internetforbindelse på 50 Mbit/sekund som en del af den auktion over vigtige mobilfrekvenser, som regeringen har sat i høring.

Det ryster også Jakob Willer, at en stor del af auktionsmaterialet tilsyneladende bygger på forældede data.

En lang række af de 5000 adresser har nemlig allerede i dag forbindelser på over 20 Mbit/s. Det er den skillelinje, som regeringen har sat for, hvornår der skal være bedre dækning.

Derfor er det et spild at tilbyde bedre dækning på de adresser, mener Jakob Willer.

- Det er jo også et vanvittigt spild af ressourcer, hvis man skal til at gøre det. Grundlaget for at stille sådan nogle krav skal være opdateret, siger han til Ritzau.

Regeringen præsenterede i starten af marts et teleudspil, der skal sikre bedre dækning af mobiltelefoni og højere hastighed på bredbånd rundt i hele landet.

Regeringen foreslår blandt andet at stille krav til hastigheden i forbindelse med de kommende frekvensauktioner for 700, 900 og 2300 MHz i områder, hvor der mangler dækning.

Det indebærer, at der for knap 20.000 husstande skal sikres adgang til mobil bredbåndsdækning med hastigheder på mindst 30 Mbit/s download, mens 5000 husstande skal have dækning med mindst 50 Mbit/s download.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra klima-, forsynings- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

/ritzau/