Stærk yen gør ondt på Japans eksport
Ikke siden den globale finanskrise har Japans eksportvirksomheder leveret så svag en præstation som i juli.
Japan afskibede i juli langt færre biler til USA end året før. En stærk yen er med til at trække eksporten ned, fordi det gør japanske biler dyrere i udlandet. Arkiv
Japan afskibede i juli langt færre biler til USA end året før. En stærk yen er med til at trække eksporten ned, fordi det gør japanske biler dyrere i udlandet. Arkiv Foto: Eugene Hoshiko/AP

Japans eksport falder i et tempo, som ikke er set hurtigere siden den globale finanskrise.

I juli var eksporten 14 procent lavere end i samme måned året før. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Økonomer nævner to årsager til det store dyk: En styrket yen gør japanske varer dyrere i udlandet, og desuden har økonomien i mange aftagerlande set bedre tider.

Nedgangen i juli er den største siden oktober 2009. Desuden viser handelstallene for juli, der er offentliggjort torsdag, et fald i Japans import på næsten 25 procent.

Skiftende japanske regeringer har i flere år vredet deres hjerner for at få landet ud af et økonomisk dødvande. Men det har vist sig sværere end som så.

Den seneste skuffende melding kom mandag denne uge. Her viste en foreløbig opgørelse for væksten i andet kvartal en tilbagegang på 0,2 procent. Økonomer havde ifølge en rundspørge foretaget af Reuters forventet en fremgang på 0,7 procent.

I begyndelsen af august annoncerede premierminister Shinzo Abe en ny økonomisk vækstpakke. Den ventes at sparke den økonomiske vækst frem med over én procent.

Men økonomer advarer ifølge Reuters om, at den ringe vækst rundt om i verden kan underminere de japanske politikeres forsøg på at give økonomien et skud ny energi.

Desuden er yen hidtil i år styrket med cirka 20 procent over for den amerikanske dollar. Dermed bliver alt, der er "Made in Japan", dyrere for amerikanerne.

Fordelt på enkelte varegrupper var det især en svag eksport af japanske biler til USA og stål til Italien, der trak eksporten ned i juli. Samlet faldt eksporten til USA med næsten 12 procent i sommermåneden.

Desuden aftog Kina, der er Japans største handelspartner, i juli væsentligt færre japansk producerede varer end året før. Eksporten til Kina faldt 12,7 procent.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.