Stærk intern kritik af Israels krig i Libanon
En israelsk undersøgelseskommision kalder premierminister Ehud Olmerts handlinger under sommerens krig mod libanon en fiasko og giver ham en stor del af skylden for, at situationen kom ud af kontrol.

»En alvorlig fiasko«. Det er, hvad en israelsk undersøgelseskommission har kaldt premierminister Ehud Olmerts handlinger efter en nærmere gennemgang af sidste sommers krig mod Libanon, skriver ABC News.

Olmert anklages for alt for hastigt at kaste Israel ud i en konflikt uden at have haft en gennemgående plan for krigen. Både regeringspartnere og oppositionen har flere gange krævet, at både Ehud Olmert og forsvarsminister Amir Peretz skulle trække sig tilbage. Flere kommentatorer venter, at de krav vil blive skærpet som følge af undersøgelsen.

Pres på forsvarsministeren 

Det var Ehud Olmert selv, der efter stigende offentlig kritik besluttede sig for at nedsætte en undersøgelseskommision. Store dele af rapportens konklusioner er blevet lækket til pressen. Selv om kommisionen ikke har mandat til at afsætte nogen, ventes der et stigende pres på især forsvarsminister Amir Peretz, som er den første på posten uden militær erfaring og er blevet kritiseret for at have lyttet blindt til sine rådgivere.

Israel indledte et massivt bombeangreb mod Libanon i juli 2006, efter at den shiamuslimske Hizbollah-bevægelse krydsede landenes grænse og fangede to soldater. I de 34 dage krigen varede, blev mellem 1.035-1.191 libanesiske civile og militante dræbt, mens 119 israelske soldater og 39 civile mistede livet. Hizbollah har stadig ikke løsladt de to soldater.

Konflikten har dog allerede kostet en person jobbet. Den daværende militærchef, generalløjtnant Dan Halutz, trak sig i januar efter offentligt at have erkendt, at krigen mod Libanon var en fiasko. Et af de stærkeste kritikpunkter gik på, at Israel ventede alt for længe med at indsætte landtropper i Libanon, ligesom at hæren ikke have været forberedt på Hizbollahs raketangreb.

via Listen To News