Stabile Super Mario gavner Danmark
Mario Monti skal være redningsmanden. Og når italienerne får styr på regnskabet, kommer det også danskerne til gavn, siger ekspert. Foto: Pier Paolo Cito / POLFOTO
Italien har fået en ny og formentlig stabil premierminister, som kan genoprette tilliden til politikere og EU's økonomi, siger ekspert.

En udskiftning i det politiske parnas i Italien kommer danskerne til gode.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i europæisk politik og historie.

"Det er både en fordel for Danmark og EU, at der nu er kommet en mere stabil politiker i Italien i forhold til de sidste mange år," siger han til Newspaq.

Den italienske økonom Mario Monti har sagt ja til at danne en ny regering i Italien, og fra starten lover han, at tage et økonomisk ansvar - ikke bare for Italiens skyld, men for hele Europas skyld.

Det sker på et tidspunkt, hvor økonomien vakler i Italien, der af mange frygtes at være det næste land i Europa, hvor det økonomiske korthus ramler. Men Monti er en mere stabil type, som går op i økonomien mere end politiske julelege, vurderer eksperten.

"Stabiliteten gør alene, at der bliver mere tillid til Italiens og EU's økonomi, og det vil også komme Danmark til gavn, fordi flere får lyst til at investere," forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Målet for Monti bliver ifølge lektoren at undgå den samme deroute som Grækenland, som medførte en tur i EU's økonomiske vridemaskine, der spytter ringere pensioner og offentlig smalhals ud.

Samtidig skal han genoprette tilliden til politikerne blandt italienerne.

"Befolkningen har meget lav tillid til de italienske politikere, så det er også et spørgsmål om at få skabt en situation, hvor befolkningen igen har tillid til politikerne," slutter lektoren.

Mario Monti har på forhånd sikret sig opbakning fra det meste af oppositionen, men opbakningen er spinkel, så det kommer til at kræve hårdt arbejde at holde sammen på en ny regering. Mario Monti skal nu i gang med at samle et nyt ministerhold. Han vil endnu ikke sætte tid på, hvornår en ny regering kan præsenteres.

Regeringen er en midlertidig regering, der, hvis alt går vel, skal sidde frem til næste valg i 2013.