Hvis du tror at hård træning kombineret med at spise langt mindre mad, end du plejer, er den rigtige og hurtige måde at få drømmekroppen på, så må du tænke om igen.
For spiser du for lidt mad, for at tabe dig, og den mad du nøjes med at spise ikke er fyldt med nok næring, så kan du risikere, at kroppen tror, at den er inde i en sulteperiode. Derfor vil din krop begynde at spare på fedtet, og din muskelmasse vil svinde.
Kirsten blev afhængig af træning. Læs hvilke konsekvenser det havde på Q.dk
Med mindre muskelmasse vil du få en lavere forbrænding, og hvis du samtidig styrketræner, vil du
kun opnå minimal effekt. Dermed vil den drøm, du har om at få en stærk og flot krop flyve direkte ud af vinduet,
Hvis man vil have en slankere og mere smidig krop, så nytter det ikke at spise for lidt mad, for både muskler og fedt svinder ind, og kroppen vil miste sin elasticitet. Det vigtigste er at finde en god balance mellem træning og kost, som du kan leve med uge efter uge. Det er vigtigt at huske, at muskler forbrænder fedt, og derfor skal man spise nok for at bygge musklerne op og ikke ned, siger ernæringsfysiolog og personlig træner Mia Eckhoff til KK.no.
Spiser du for lidt mad kan det gøre dig træt, og du får sværere ved at klare din træning. Derudover kan manglen på vigtige næringsstoffer gøre dig syg, og du kan risikere at blive underernæret.
Hvis du træner meget, og du er usikker på, om du spiser nok, eller indtager nok
næringsstoffer, vil jeg anbefale, at man fører en maddagbog. Man kan for eksempel få en ernæringsfysiolog til at kigge den igennem, så kan vedkommende vurdere, om kosten skal justeres, forklarer Eckhoff.
Pas på med at udvikle ’fitnessforstyrrelser’
Der har igennem flere år været meget fokus på overspisning, og for nogle kan være det rette at skære ned på maden, men sådan er det ikke for alle. De seneste år er mange begyndt at gå mere og mere op i deres krop og ikke mindst i deres træning, og især mange piger udvikler usunde fitnessvaner - det man også kalder fitnessforstyrrelser.
Der er desværre mange af dem, der skærer ned på maden, der ikke også tilsvarende skærer ned på deres træning. Det burde følges ad, siger personlig træner Inge Ravlo og fortsætter:
At skære ned på fed mad er noget af det sundeste, man kan gøre. Vi lever længere, er mindre syge og holder vægten. Men der er en hårfin grænse mellem at spise mindre og undernæring, forklarer Ravlo.
Har du besluttet dig for at skære ned på dit madforbrug, så er det vigtigt, at du bliver ved med at spise den rigtige mad. Det er mad som broccoli, gulerødder, løg, tomater, supper, urter, kartofler, fisk, lette mælkeprodukter, groft brød, frugt, bær, kaffe og magert kød.
Er du besat af træning? For besat? Se tegnene på femina.dk
Der er en grund til, at eksperterne altid påpeger, hvor vigtigt det er at spise varieret. Det er som bekendt fordi, kroppen har brug for proteiner, fedt, kulhydrater og en lang række vitaminer og mineraler. Mange især unge piger har en tendens til at undgå kalorier i løbet af ugen, og frådser så i weekenden. Men det er en uholdbar løsning. Det kan føre til, at man får færre næringsstoffer, end kroppen har brug, og så får man blandt andet underskud af energi, og vægten vil være svær at holde. Det høje kalorieindtag i weekenderne vil oven i købet føre til en gradvis vægtøgning.
Man bør betragte sin krop som en maskine, der har brug for det nødvendige brændstof for at fungere, siger Mia Eckhoff.