Det behøver slet ikke koste kassen at servere delikat fiskerogn på nytårsbordet.
Der findes nemlig flere billigere alternativer til caviar - som er rogn fra støren - som smager ganske fortrinligt. Sådan lyder det fra Klavs Styrbæk, der er kok og medforfatter til bogen "Rogn", der udkom på Gyldendal i Efteråret.
- Rogn passer godt til nytårsaften, fordi vi gerne vil have noget dekadent, lækkert og eksklusivt. Men den smager ikke nødvendigvis bedre af, at du har givet 3000 kroner for den, end hvis du har givet 300 kroner for den, siger han.
En type rogn, som Klavs Styrbæk håber, at flere danskere snart får øjnene op for, er silderogn.
- Danmark er eksportør af den fineste silderogn i hele verden. Vi spiser det ikke selv, men sender det til Japan, hvor det er en enormt dyr delikatesse, fortæller han.
Silderogn er saltet og klar til at spise, når du køber den. Hvis din fiskehandler ikke har den i montren, bør det ikke være noget problem for ham eller hende hurtigt at skaffe den hjem til en god pris, siger Klavs Styrbæk. Han anbefaler, at du bruger silderognen til at lave en appetizer eller en simpel forret.
Anbring en lille bund af noget sprød butterdej, lyst sandwichbrød eller en minitærteskal på en tallerken. Smag lidt god creme fraiche til med citronskal, læg det på og derefter en teskefuld silderogn. Slut af med at drysse en hakket krydderurt som for eksempel purløg hen over.
- Silderogn er lækker, fordi der opstår sådan en delikat knitren i munden, når man tager en bid af den, lyder det fra kokken.
Emulsion er ikke så svært
Du kan også kaste dig over helterogn, som kommer fra fisken helt. Brug den for eksempel sammen med østers. Placer tre østers på hver tallerken, åbn dem, og læg en teskefuld rogn ind i hver østers sammen med små tern af agurk, og server med det samme. De fleste andre former for rogn kan også bruges.
- Det er en fantastisk forret, siger Klavs Styrbæk.
Tør du kaste dig ud i noget lidt mere avanceret, kan du forsøge dig med en omgang emulsion. Put en deciliter valgfri rogn i en skål, tilsæt et skvæt neutral olie, og blend massen sammen med en stavblender, til du får en tyk og let flydende konsistens.
Placer et kogt hønseæg eller vagtelæg på en tallerken, og hæld nu den blendede rogn ud over, så det lægger sig som en dyne hen over ægget. Drys eventuelt lidt krydderurt og rogn på toppen.
- Det er en smuk ret og med et glas bobler til, så bliver det ikke mere nytår, siger Klavs Styrbæk.
Også godt ved årsskiftet
Står hovedretten på torsk eller en anden form for fisk, er det ifølge ham oplagt at bruge rogn - det kunne være lakserogn eller rogn fra torsken - til at peppe sovsen op med. For eksempel hvis der er tale om en cremesauce, som du har reduceret med skalotteløg og vin og cremet med lidt fløde.
- I sidste øjeblik inden den er færdig, tilsætter du noget rogn og lader det komme op at koge et øjeblik. Det er en unik måde at bruge rognen på, og det giver en dejlig smag, fortæller han.
Er du og gæsterne sultne efter mere, kan I skyde året ind ved midnat med en lille hapser. Lav et fad klassiske agurkesandwich med cremet flødeost, tynde skiver agurk og silderogn eller lakserogn.
- Det passer sindssygt godt til bobler i stedet for kransekagen, som faktisk slet ikke går godt sammen med champagne, siger Klavs Styrbæk.
/ritzau fokus/
Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus