Lavt selvværd, angst for at blive voksen, og en følelse af at være helt forkert sammenlignet med mediernes forskønnede modelfotos er typiske forklaringer på, hvorfor teenagere rammes af en spiseforestyrrelse.
Nu har amerikanske forskere fra University of Minnesota fundet endnu en årsag til, at nogle unge ender med at døje med lidelser som anoreksi og bullimi.
Og det er viden, som giver forældre chancen for at forebygge, at deres teenagedøtre får et unaturligt forhold til mad.
Over en fem år lang periode har forskerne fulgt 2.516 børn og unge mellem 12 og 15 år. Undersøgelsen viser, at piger, som spiser fem eller flere middagsmåltider med deres familer om ugen, har langt lavere risiko for at udvikle spiseforstyrrelser og bruge afførings- og slankemidler, end piger, som har færre måltider i familiens skød. Kun 17 procent af dem fik problemer med mad, mens samme tal for de piger, som sjældent spiste med mor og far, er hele 25 procent.
For drengenes madvaner gør det ingen forskel, hvor ofte familien er samlet om middagsbordet. Måske fordi pigerne deltager mere i forberedelsen af måltiderne end drengene.
Fællesskabet gør forskellen
Psykiater og kvindeforsker Birgit Petterson har behandlet adskillige unge kvinder herhjemme med et akavet forhold til mad. Hun er ikke overrasket over de amerikanske forskeres konklusioner.
- En af risikofaktorerne for at udvikle en spiseforstyrrelse er, at man ikke har regelmæssige måltider. Regelmæssige måltider giver en naturlig mæthedstrang. En anden ting er, at samvær med andre og fællesskab gør, at man trives, siger hun.
I USA er problemerne med spiseforstyrrelser blandt unge langt større end i Danmark. Så meget desto større grund er der til at værne om de danske middagstraditioner, siger Birgit Petterson.
- Der er en tendens til, at vil følger efter USA og sætter os foran fjernsynet med tallerkenen. Men tallene fra USA er bare en reminder om, at vi skal bevare den tradition, at vi laver maden og spiser sammen i hjemmet i stedet for at spise ude i byen.
Danmark skønnes knap 56.000 kvinder i alderen 15-45 år at lide af en spiseforstyrrelse.