Du kender det sikkert. Du vågner op med lidt ondt i hovedet efter gårsdagens festligheder og har brug for et eller andet i din mave. Eller også har du så travlt i din hverdag, at du slet ikke når at lave mad.
Og så ender det med junkfood.
Også selvom vi godt ved, at det ikke er det sundeste alternativ, så er de fleste af os nok havnet i fælden med tomme kalorier og mad, der kun mætter i fem minutter.
Fare for tidlig hjertedød
En dansk undersøgelse, hvor danske forskere har påvist, at indholdet af de syntetisk fremstillede transfedtsyrer, der øger risikoen for tidlig hjertedød, var 10 gange større i et solidt måltid på en McDonald s-restaurant i USA end på en tilsvarende i Danmark, har fået McDonalds til at sænke indholdet til samme niveau over hele verden.
Men stadig er junkfood ikke godt for dig.
Til gengæld er der forskel på, hvilken slags du vælger, fortæller ernæringsekspert Gitte Gross fra Suhrs Videnscenter, hvor hun har undersøgt en lang række fastfood.
»Det værste, man kan spise, er parisertoast eller franske hotdogs. Kalorieindholdet her er meget højt i forhold til, hvor meget det mætter. Det bedste, man kan vælge, er de mellemøstlige specialiteter i en shawarmarestaurant. En pizza kan også være udmærket, hvis man spiser kanten, så den mætter mere, og vælger en uden for meget ost på,« forklarer Gitte Gross.