Spillekonsoller udsender giftige dampe

Penge og økonomi

Spillekonsoller gør sig uheldigt bemærket ved at udsende hormonforstyrende stoffer ud i folks dagligstuer.

Miljøbevidste forældre skal tænke sig om en ekstra gang, inden de køber en spillekonsol til deres teenagebørn i julegave.

De populære spillemaskiner fra Nintendo og Sony er nemlig propfyldt med hormonfremmende stoffer, afslører miljøorganisationen Greenpeace i deres netop offentliggjorte elektronikguide.

- Vi ved, at de farlige stoffer i TV og spillekonsollerne står og damper af og ender i den luft, børnene indånder. Derfor er vi sikre på at for eksempel både Nintendo og X-box kan se fidusen i at producere grønnere produkter, siger mikrobiolog Henrik Pedersen, fra Greenpeace.  

De giftige stoffer opstår, fordi konsollerne indeholder såkaldt brommerede flammehæmmere, som udleder farlige dioxider, hvilket sagtens kan undgås, skriver Greenpeace.

Nokia har tabt pusten 

Organisationenens guide er henvendt til forbrugerne, og indeholder en top-18 over verdens grønneste elektronikvirksomheder. På den måde er det muligt for forbrugerne at følge udviklingen i grønne initiativer i de enkelte virksomheder.

Listen viser, at telekoncernen Nokia har tabt pusten og er faldet fra en første til en niende plads.

- Nokia er langt med at udfase farlige kemikalier og har en ambitiøs politik om at tage ansvar for eget affald verden over, men nu glæder vi os til at se dem følge op på retur-ordninger i lande, hvor der typisk ikke er en genbrugsstation lige om hjørnet, forklarer Henrik Pedersen.

Til efterretning 

Hos Nokia tager man kritikken til efterretning.

- Nokia har indsamlingssteder for brugte mobiler og tilbehør i 85 lande verden over. Greenpeace har set på nogle af dem, og har fundet huller i den service og information, der er tilrådighed. Det ser vi som en værdifuld feedback, og vi vil nu lave vores egne undersøgelser og se på standarderne, siger koncernens miljøchef, Markus Terho. 

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald