Spildevand udløser miljø-protester i Kina
Regeringskontor besat af vrede forureningsdemonstranter i den kinesiske by Qidong. Protester mod papirfabrik.

Vrede demonstranter i byen Qidong en times kørsel nord for Shanghai i Kina er gået i offensiven mod myndighederne.

Demonstranterne er stærkt utilfredse med en papirfabrik, der beskyldes for via en rørledning med spildevand at forurene kysten i området.

Lokalregeringen har meddelt, at spildevandet ikke udgør nogen fare.

- Regeringen siger, at spildevandet ikke forurener havet. Hvis det er sandt, hvorfor lukkes vandet så ikke ud i Yangtze-floden?, spørger den 25-årige demonstrant Lu Shuai.

- Det er fordi, at når spildevandet ledes ud i havet, påvirker det ikke indbyggerne i Shanghai, og indbyggerne i Shanghai ville sætte sig imod det, tilføjer Lu.

Lørdag eskalerede protesterne, da demonstranter trængte ind i et regeringskontor. Her ødelagde de computere, og ude på gaden væltede de biler.

Der befandt sig ifølge nyhedsbureauet Reuters' vidner omkring 1000 politifolk uden for regeringskomplekset i Qidong, men alligevel lykkedes det altså demonstranterne at trænge ind på i hvert fald et offentligt kontor.

De lokale myndigheder forsøgte ellers fredag at tage brodden af protesterne ved at meddele, at udledningen af spildevand foreløbig suspenderes, mens sagen undersøges nærmere.

Men mange demonstranter siger, at det ikke er nok.

- Hvis regeringen virkelig vil standse dette projekt, så skulle den have gjort det fra begyndelsen. På det her tidspunkt er det for sent, siger den 17-årige Xi Feng.

/ritzau/Reuters