Spildevand fra sommerhuse ender i badevandet
Vandplanerne omfatter ikke spildevand fra sommerhuse, der ofte leder det snavsede vand direkte ud i naturen.

Omkring 150.000 sommerhuse er ikke tilsluttet kloaknettet, og mange af dem udleder derfor toiletspildevand i åer, søer og badevand.

Det problem tager regeringens vandplaner ikke op, og det er en alvorlig mangel, som der bør rettes op på, mener en bred kreds af kritikere.

- I dag bliver de fleste sommerhuse brugt året rundt, og de nedsivningsanlæg, som tager sig af spildevandet, er kun beregnet til, at der bor mennesker i to-tre måneder om året, påpeger Niels Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, over for Politiken.

Det rådgivende ingeniørfirma Grontmij vurderer, at hurtigere kloakering af knap 90.000 af de mest tætliggende sommerhuse kan betale sig, fordi det bliver nemmere for myndighederne at opfylde vandplanerne.

- For en beskeden investering får kommunerne stor gevinst for pengene, og grundejerne får styr på den høje grundvandsstand, siger Henrik Sjøstedt, chefrådgiver i Grontmij, til Politiken.

Fritidshusejernes Landsforening kører flere protestsager imod kloakeringen, som man mener ikke er miljømæssigt begrundet. Men miljøorganisationer og uafhængige eksperter er ikke enige:

- Der kan mange steder i landet være betydelige vandmiljøgevinster at hente ved bedre håndtering af sommerhusområdernes spildevand, og det vil helt sikkert blive nødvendigt med det nye klimas mere og kraftigere nedbør.

Det siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, til Politiken.

Formand for Kommunernes Landsforenings teknik- og miljøudvalg, Martin Damm (V), henviser til, at der er rigtig meget andet kloakarbejde på vej.

- Hvis man lavede et generelt krav om hurtigere kloakering af alle sommerhuse, ville der nok blive mangel på rør og rendegravere - og så ville vi risikere at skulle betale overpris, siger han.

/ritzau/