Trods navnet kan man være ganske tryg ved at omgive sig med kødædende planter - det er nemlig småkryb som edderkopper og insekter, de mæsker sig med, hvis de trænger til ekstra næring ude i naturen.
Vil man sparke liv i stuen med den type planter, er vand faktisk rigeligt, men den skal have nok af det, lyder det fra Jesper Carl Corfitzen, der er haveekspert ved Bolius - Boligejernes Videncenter.
Kødædende planter kræver nemlig daglig vanding, hvis de skal blive ved med at strutte i stuen, hvor luften typisk er tør. Og jo højere planten er, desto mere vand skal den trække op for at kunne klare sig.
- Kaster man sig over kødædende planter, skal man også gå all-in. Man skal give den et pift med en vandforstøver hver eneste dag, så planten holdes fugtig. Ellers mister den fuldstændig sin glans, understreger Jesper Carl Corfitzen.
Kødædende planter kan slet ikke tåle udtørring, så det er også vigtigt at sikre sig, at jorden rundt om er fugtig.
- Man bør lave sit eget lille indendørs sumpområde ved at putte mos i potten, så den holder på fugten. Alternativt skal man sætte et glasrør med vand i ned i planten, så den får vand nede fra rødderne, siger han.
- Planterne bør sættes i grov spagnum iblandet lidt sand, således at det minder om vådområdernes næringsfattige jordbundsforhold.
Kødædende planter vokser typisk i næringsfattige områder som højmoser og får ekstra tilskud af kvælstof og fosfor ved at fange insekter og andre smådyr gennem fælder i bladene ifølge Den Store Danske Encyklopædi.
Selv om kødædende planter sagtens kan klare sig på vand hjemme i stuen, kan man godt give dem et dødt insekt, hvis man ser et.
- Det er ikke, fordi man skal kaste en spegepølse eller et oksebryst ned til den. Det er ret lidt næring, de generelt har brug for, så man skal ikke give dem meget andet end vand - et insekt fra tid til anden er fint, siger Jesper Carl Corfitzen og tilføjer:
- Og hvis en edderkop går forbi, skal planten nok ondulere den. Mange af de kødædende planter har lange rør, som gør, at insekter ikke har mange chancer for at komme op igen, når først de skvatter derned.
Er man ny udi kødædende planter, anbefaler Jesper Carl Corfitzen arten kandebærer og forskellige sorter inden for sarracenia - også kendt som fluetrompet.
Sarracenia er en god start: De er dekorative og syner af noget, tipper han.
- Og så kan man supplere dem med lavere små kødædere som drosera og dionaea og lave små planteuniverser i kanten af potten med mos, som også har den funktion at holde på fugten, som de kødædende planter har brug for. Man kan både have den inden- og udenfor.
- Kandebæreren er også en god begynderplante, men den er langt mere eksotisk og kræver noget varme, så den skal man ikke smække udenfor. Husker man bare at give dem med forstøveren, kan de holde længe, siger Jesper Carl Corfitzen.
/ritzau fokus/
Af Grith Larsen, Ritzau Fokus