Spaniens regering indkalder til krisemøde om Catalonien
Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, har hasteindkaldt sine ministre til et krisemøde onsdag morgen for at diskutere situationen i Catalonien, oplyser en talsmand for regeringen i Madrid. Foto: Javier Soriano/AFP
Spaniens regeringschef, Mariano Rajoy, har indkaldt ministre til krisedrøftelser om situationen i Catalonien.

Spaniens regering under premierminister, Mariano Rajoy, indleder et hasteindkaldt krisemøde onsdag klokken 09.00 for at diskutere situationen i Catalonien, oplyser en talsmand for regeringen i Madrid.

Vicepremierminister Soraya Sáenz de Santamaría siger, at regeringen vil beslutte, hvad de næste skridt kommer til at være i forhold til Catalonien.

Det ekstraordinære krisemøde er indkaldt efter, at Carles Puigdemont, Cataloniens præsident, har underskrevet en uafhængighedserklæring for Catalonien.

Udenrigsminister Alfonso Dastis siger, Puigdemont tale tirsdag om uafhængig var "et trick", men udenrigsministeren tilføjer, at der er plads til forhandlinger inden for forfatningen.

Puigdemont satte sin underskrift på uafhængighedserklæringen et par timer efter at han havde holdt en tale i den spanske regions parlament i Barcelona. Erklæringen fastslår ikke, hvornår uafhængigheden skal træde i kraft.

Rajoy har ikke udelukket, at regeringen indfører direkte styre fra Madrid over Catalonien.

Det vil han kunne ved at bruge Artikel 155 i den spanske forfatning - en aldrig anvendt artikel, som vil kunne åbne Pandoras æske i Spanien, som i dag er et af de mest decentraliserede lande i EU.

Artikel 155 giver regeringen mulighed for at tage "alle nødvendige foranstaltninger", hvis en af landets 17 regioner med delvist selvstyre ikke følger forfatningen.

Eksperter vurderer, at paragraffen kan tolkes sådan, at man i den verserende sag blandt andet kan opløse Cataloniens regionale parlament og tage kontrol over det catalanske politi.

Artikel 155 foreskriver dog, at centralregeringen først skal sende en formel klage til præsidenten i den respektive region, som derefter skal have tid til at svare.

En forfatningsekspert, Javier Perez Royo ved Sevillas universitet, siger, at artiklen kan medføre, at regeringen i Barcelona suspenderes, at det regionale parlament lukkes, og at politistyrken i Catalonien underlægges indenrigsministeriet.

Den spanske regering har også muligheden for at indføre nødretstilstand.

/ritzau/AFP