Spanien vil spare 102 milliarder euro
Som aftalt med EU har Spanien fremlagt et budgetudkast frem til 2014, der skal rette op på budgetunderskuddet

Den spanske regering planlægger besparelser på 102 milliarder euro (760 milliarder kroner) inden udgangen af 2014. Det fremgår af fredagens budgetudkast for 2012-2014.

Beløbet omfatter de besparelser på 65 milliarder euro, som regeringen lagde frem i juli. EU har stillet krav om, at Spanien nedbringer underskuddet på statsbudgettet.

I juli accepterede EU et ønske fra Spanien om at få forlænget tidsfristen til at korrigere landets store budgetunderskud. Med det nye budget håber regeringen i Madrid at få nedbragt underskuddet til 2,8 procent i 2014 fra 8,9 procent i 2011.

EU forlangte i forbindelse med den forlængede tidsfrist, at Spanien fremlagde et budget for 2012-2014, der sikrer, at underskuddet ikke overstiger grænsen på 3,0 procent af bruttonationalproduktet.

I år må budgetunderskuddet ikke overstige 6,3 procent, ifølge aftalen med EU. I 2013 regner den spanske regering med at få underskuddet ned på 4,5 procent.

Budgetforslaget blev godt modtaget af EU-Kommissionen.

- Vi forventer, at det flerårige budgetudkast fuldt ud understøtter målsætningerne, hed det i en udtalelse fra Bruxelles.

35 milliarder euro af besparelserne kommer fra en forøgelse af momsen.

Den spanske premierminister Mariano Rajoy erkender, at de mange nedskæringer, som rammer sundheds- og uddannelsessystemet samt den offentlige sektor og regionerne, ikke er "populære tiltag".

- Det er en kæmpe opgave, men ikke en umulig opgave, siger Rajoy, der siden december har stået i spidsen for den konservative regering.

Samtidig var der godt nyt til den ældre del af befolkningen Rajoy siger, at han ikke har intentioner om at nedsætte pensionerne næste år.

Med en arbejdsløshed på 25 procent er et stigende antal folk blevet afhængige af pensionsudbetalingerne til forældre eller bedsteforældre for at klare sig igennem tilværelsen.

/ritzau/AFP