Spanien varsler ny terrorstrategi
Den spanske regerings dialog med den baskiske separatistbevægelse ETA er slut. Beskeden kommer samme dag som fundet af 90 kilo sprængstof i en bil i Baskerlandet.

Spaniens premierminister Jose Luis Rodriguez Zapatero vil ikke fortsætte sin dialog med den baskiske separatistbevægelse ETA. Efter at terrorgruppen sprang en bombe søndag i Madrid, tyder alt på, at den midlertidige fred har fået dødsstødet.
»Jeg vil arbejde mere end nogensinde for at få stoppet volden. Alle borgere har ret til at leve uden bomber og vold,« sagde Zapatero til AFP.

I løbet af de kommende dage vil Zapatero derfor offentliggøre en ny plan, der skal hjælpe Spanien med at bekæmpe terror.

Beskeden fra Zapatero faldt sammen med, at spansk politi fandt 90 kilo sprængstof i en bil i den baskiske by Durango. Bilen blev fjernet af myndighederne, skriver Reuters.

Ifølge indenrigsminister Alfredo Perez Rubalcaba er fredsprocessen med ETA »slut, likvideret og færdig«, og han sagde onsdag, at der er en tværpolitisk strategi på vej til, hvordan ETA skal bekæmpes. Det tidligere medlem af ETA Iulen de Madariaga mener dog, at Zapateros regering bærer en stor del af skylden for, at ETA har genoptaget sin terrorvirksomhed.

»Regeringen har ikke imødekommet nogen af ETA’s krav i ni måneder,« sagde han.

ETA har omkring 850 liv på samvittigheden - mennesker som er blevet dræbt i terroraktioner over de seneste fire årtier.