Spanien: Mere tid til at få styr på pengene
Eurogruppen forlænger Spaniens frist til at få bragt budgetunderskuddet ned på tre procent af BNP til 2014.

Det står så skidt til for Spaniens økonomi, at de øvrige EU-lande har slækket på deres krav til det kriseramte land.

Det var egentlig meningen, at Spanien allerede inden udgangen af næste år skulle leve op til EU's krav om, at budgetunderskuddet højst må være på tre procent af bruttonationalproduktet.

Men økonomi- og finansministrene fra de øvrige 16 eurolande har på deres møde i Bruxelles vurderet, at det ikke er realistisk at få budgetunderskuddet ned under grænsen før slutningen af 2014.

Lederen af Eurogruppen, Jean-Claude Juncker, siger, at fristen er blevet forlænget i lyset af de svære økonomiske betingelser, Spanien står over for, men at landet nu må gøre alt for at få de offentlige finanser til at leve op til EU-kravene.

EU's økonomikommissær, Olli Rehn, insisterer ligeledes på, at Spanien skal leve op til alle kravene i EU's procedure for uforholdsmæssigt store underskud

Rehn siger efter det ni-timer lange ministermøde i Bruxelles, at EU nu forventer, at Spaniens budgetunderskud vil være på 6,3 procent af bruttonationalproduktet i år, 4,5 procent i 2013 og 2,8 procent i 2014.

Den konservative regering med premierminister Mariano Rajoy i spidsen har lovet at reducere Spaniens budgetunderskud til 5,3 procent i år.

Efter ministermødet kom det også frem, at Spanien vil modtage de første 30 milliarder euro fra hjælpepakken til landets kriseramte banker i slutningen af juli.

Der er allerede politisk enighed om at hjælpe Spanien med op til 100 milliarder euro, og den spanske regering har erklæret sig villig til at etablere et skraldespandsselskab, der får til opgave at afvikle alle de spanske bankers dårlige lån.

Men det endelige samlede beløb og den præcise sammensætning af redningspakken ventes først klar senere på måneden, når eurolandene formentlig 20. juli holder et ekstraordinært møde.

/ritzau/AFP