Spanien mangler penge til brandslukning
Spanien står over for de værste skovbrande i årtier, men skal spare, og det går også ud over brandvæsnet.

Spanien står over for de værste skovbrande i årtier. Mere end tre gange så stort et areal er på nuværende tidspunkt nedbrændt i forhold til hele 2011. Samtidig må også brandvæsnet lide under de nedskæringer, som landet er nødt til at foretage.

Budgetterne er således flere steder blevet næsten halveret i forsøget på at nedbringe de offentlige udgifter.

Selv om vejret har været varmere og mere tørt i år i forhold til sidste år, så er det endnu uklart, om de store ødelæggelser i år kan skyldes nedskæringerne i brandvæsnets budgetter.

Brandmændene selv er ikke i tvivl om, at der er en sammenhæng og kræver investeringer i udstyr og højere betaling for den risiko, de udsætter sig for.

- Der er brandmænd, der kunne have hjulpet med slukningsarbejdet, men som ikke gjorde, fordi de ikke engang havde handsker eller støvler, siger Antonio del Rio, der er talsmand for den catalanske del af brandmændenes fagforening UGT.

Spanien har iværksat nedskæringstiltag for at spare 65 milliarder euro (484 milliarder kroner) på de offentlige udgifter over de næste to år, men nedskæringerne har uundgåelige konsekvenser.

Mere end 132 hektar skov er brændt i år i forhold til 40 hektar i 2011, skriver avisen El Pais.

Miljøministeriet har afsat 19 millioner euro (141 millioner kroner) til at bekæmpe skovbrande i nationalparkerne mellem 2012 og 2016, men allerede i juni blev det beløb skåret med næsten 4 millioner euro eller omkring 20 procent, skriver avisen.

Nationalparkerne har været blandt de hårdest ramte af skovbrandene, der har gjort flere hundrede hjemløse.

Ifølge miljøministeriet er det landets 17 regioner, der er ansvarlige for deres egne brandslukningsbudgetter, men ministeriet tager ansvar for brandene i nationalparkerne indtil regionale myndigheder kan overtage.

/ritzau/Reuters