Spanien holder sig på sparekursen
Den spanske regering er godt på vej til at opfylde sin målsætning for statens budgetunderskud i år.

Med nedskæringer og besparelser forsøger den spanske regering af få nedbragt underskuddet på statsbudgettet, og ifølge budgetminister Cristobal Montoro er regeringen godt på vej til at opfylde målsætningen for 2012.

Ved udgangen af juni udgjorde budgetunderskuddet omkring 4,0 procent af bruttonationalproduktet (BNP). Det svarer til regeringens mål for i år. I maj udgjorde underskuddet 3,4 procent af BNP.

Fratrækkes statens økonomiske hjælp til Spaniens mange nødlidende regioner, så ville budgetunderskuddet falde til 2,5 procent ved udgangen af juni fra 2,4 procent ultimo maj.

- Det garanterer, at målet for det offentliges budgetunderskud for hele 2012 vil blive opfyldt, selv om der kan ske meget, inden året er omme. Vi kan ikke tillade os at slappe af, siger Montoro ifølge nyhedsbureauet AFP.

Målet for Spaniens samlede underskud på de offentlige budgetter, inklusiv de 17 regioner, er at nedbringe det til 5,3 procent af BNP fra 8,9 procent i 2011.

Regeringen i Madrid er under pres fra de internationale investorer, som er nervøse for, at det ikke lykkes at tæmme underskuddet. Regeringen har sat skatterne op og skåret i sine udgifter. Besparelserne har fremprovokeret talrige store demonstrationer.

Selv om regeringen ser ud til at få succes med at få styr på de offentlige finanser, så er de økonomiske udsigter fortsat nedslående. Den Internationale Valutafond (IMF) frygter, at den spanske recession vil vare mindst 18 måneder endnu.

Og det udgør en trussel for resten af Europa, lyder den ildevarslende vurdering fra IMF, ifølge avisen The Guardian mandag.

Samtidig lyder det, at de helt friske målsætninger for sparetiltag - som premierminister Mariano Rajoy har annonceret - vil smitte negativt af på væksten.

IMF vurderer, at politiske stramninger vil reducere den økonomiske vækst med én procent i 2014 og samtidigt skrue arbejdsløsheden i vejret.

/ritzau/