Spanien hæver moms i ny kriseplan
Spanien hæver momsen fra 18 til 21 procent i forbindelse med ny omfattende reformpakke.

Det bliver dyrere at nyde et glas Cava og handle på ferien i Spanien.

Det kriseramte EU-lands konservative premierminister, Mariano Rajoy, vil hæve momsen i forbindelse med besparelser på 65 milliarder euro (over 483 millioner kroner) inden udgangen af 2014.

Rajoy siger, at momsen hæves til 21 procent fra 18 procent, hvormed hans konservative regering har foretaget en kovending.

Det er EU-Kommissionen, som har bedt Madrid om at rejse flere penge gennem moms, selv om Spanien netop har fået forlænget fristen til at opfylde EU-kravene om få sit nationale budgetunderskud ned på højst tre procent af bruttonationalproduktet.

Økonomi- og finansministrene fra de øvrige 16 eurolande har vurderet, at det ikke er realistisk at få budgetunderskuddet ned under grænsen før slutningen af 2014.

De gennemgribende reformer i Spanien omfatter nedskæringer i regeringens administration på 3,5 milliarder euro og en drastisk reduktion af statsejede virksomheder.

De nye besparelser rammer mange forskellige områder og medfører blandt andet nedsat understøttelse for ledige og fjernelse af julebonus for offentligt ansatte.

Eurozonen har opstillet betingelserne for et lån på op til 100 milliarder euro (omkring 750 milliarder kroner) til Spaniens kriseramte banker.

Efter eurogruppens møde i Bruxelles i denne uge kom det frem, at Spanien modtager de første 30 milliarder euro fra hjælpepakken til landets kriseramte banker i slutningen af juli. Det sker for at overbevise finansmarkederne om, at der er styr på situationen.

Rajoys planer vil næppe vække glæde blandt spanierne, der i forvejen kæmper med en rekordhøj arbejdsløshed og dalende levestandard.

400 spanske kulminearbejdere var blandt dem, der tirsdag aften protesterede mod de nye nedskæringer.

Med tændte lamper i deres hjelme gik minearbejderne gennem mørket for at protestere mod nedskæringer af subsidier, som de siger vil medføre nedlæggelser af tusindvis af job.

/ritzau/AFP