Administration 

Spanien gjorde det onde ved Danmark - igen

Et spansk hold med fart i fødderne slog lørdag aften Danmark med 3-1 i Århus. Drømmen om EM er nu kun en teoretisk drøm.

• Morten Olsen bliver til 2010
• Karakterbogen - sådan spillede danskerne
• Miraklet Danmark kan håbe på
• Bonde: Ikke vores dag
• Jon Dahl: De var bedre end os
• Spanien: Vi var heldige
• Sverige tæt på EM

Af Karsten Østergaard Nielsen, kani@avisen.dk

Afgørelsens time, skæbnekamp, det store Spaniens-kompleks. Ordene var mange før aftenens kamp mellem Danmark og Spanien. Kravet til Danmark var klart: alt andet end en sejr betød farvel til EM-slutrunden i Østrig og Schweiz, mens Spanien ville være så godt som sikre, hvis Danmark tabte.

Spanien var uden flere store profiler til kampen. David Villa, Fernando Torres og Carlos Puyol var ude med skader, mens Danmark stillede op uden Daniel Agger, Lars Jacobsen og Michael Gravgaard. I stedet var der en overraskende landholdsdebut til 31-årige Ulrik Laursen i midterforsvaret.

Nerverne hang uden på tøjet fra start. Daniel Jensen lavede frispark efter 30 sekunders spil og brugte ligeså lang tid på at skælde ud og blive uvenner med dommeren. Straffen faldt i det efterfølgende angreb, hvor samme Jensen fik et gult kort for en hasarderet tackling. Dum dansk start, som gav mindelser om sidste kamp mod Spanien.

Tre på midtbanen 

Spanien forsøgte at lokke Danmarks spillere frem, men med en central midtbane af tre markeringsspillere, havde det danske hold godt styr på modstanderne, der skubbede bolden rundt uden at komme frem til det store. Omvendt virkede det danske spil langt mere direkte. Som da et par hurtige pasninger gav en dybdebold i feltet til Jon Dahl Tomasson, som dog skød over.

Første opløb til en spansk chance kom i det 11. minut, da to hurtige pasninger gennem den danske midtbane pludselig sendte reserveangriber Raul Tamudo alene af sted med Martin Laursen, der dog fik afværget med en veltimet tackling. En advarsel til danskerne for resten af kampen.

For langsomt overgav Danmark mere og mere af spillet til de spanske boldkunstnere. Morten Olsen havde advaret om dette før kampen – og valgt en midtbane af tre løbestærke spillere, men lige lidt hjælp det, og efter 14 minutter gik taktikken galt. Efter en lang periode med spansk boldflytning, gik det pludselig stærkt.

Spanien spillede bolden rundt mellem de danske spillere, og en dyb aflevering ind i feltet fandt reserveangriber Tamudos pande, som elegant lobbede bolden over Thomas Sørensen. Effektivt angrebsspil, mens hele Danmarks forsvar så mere end skidt ud i situationen.

Hurtigere på fødderne 

Det spanske hold fortsatte med at overtage spillet. Den danske midtbane virkede usammenhængende og halsede efter de boldsikre modstandere. Først når bolden kom ud på fløjen skete der noget.

Efter 21 minutter førte hurtige driblinger fra Jesper Grønkjær til en løs bold til Niclas Jensen, som lagde den direkte ind i hovedet på en fremadstormende Rommedahl. Hans hovedstød gik lige forbi mål. Den første gang Danmark for alvor viste tænder.

Men igen svarede Spanien igen. Sekundet efter var det Martin Laursen, der måtte finde storspillet frem, da Tamudo igen var på spil efter en hurtig pasning igennem den danske midtbane.

Danske frustrationer 

Frustrationerne begyndte at lyse ud af danskerne som halvlegen nærmede sig sin afslutning. Spanien gjorde som de skulle, holdt på bolden, stod rigtigt og lukkede kun sporadisk Danmark igennem.

Og igen var det Spanien, der viste danskerne, hvordan fodbold skal spilles. Sergio Ramos tog et raid op ad den spanske højrekant, spillede et-to med Tamudo, og efterlod et helt dansk hold hængende i bremsen. Helt blank med Thomas Sørensen var højrebacken sikker. 2-0. Fem minutter før pausen, og Danmarks EM-drømme var forsvundet.

En stakket frist 

Da Rommedahl to minutter efter hamrede bolden i sidenettet, var det en stakket frist. I det næste angreb driblede Cesc Fabregas hele den danske midtbane og trykkede af, så Thomas Sørensen måtte have overliggeren til hjælp, før bolden røg ud. En skidt første halvleg af Danmark, der virkede så nervøse for kampens resultat, at spillet blev krapagtigt.

Anden halvleg blev ligeså flot for Danmark, som første havde været en tørkevandring. Omdrejningspunktet var Nicklas Bendtner, som kom ind fra anden halvlegs start for en anonym Leon Andreasen, og med det samme satte Bendtner mere gang i det danske angrebsspil.

Efter 53 minutter sendte han Rommedahl i dybden på en flot stikning mellem det spanske forsvar, men over to omgange fik målmand Casillas bolden fra Rommedahl. To minutter senere var det en høj bold fra højre, der snittede samme Bendtner for at lande ved Grønkjærs fødder, men fløjen skød langt over fra en god position.

Bendtner tæt på 

Efter 62 minutter var Bendtner igen på spil. Et frispark fra venstre side ramte Bendtner i panden og Casillas måtte trække en klasseredning op af hatten for at holde bolden ude. Danmark var for alvor med i kampen igen. Og kort efter gav endnu et frispark endnu en kæmpe mulighed. Denne gang måtte Casillas bokse Daniel Jensens spark ud i feltet, hvor en fremadstormende Helveg bankede bolden ud på bagerste række foran et helt frit mål.

Men tiden arbejdede for Spanien, som spillede som et hold med overskud. I en lang periode spillede spanierne således rundt om danskerne med hælafleveringer og høje Olé-råb fra de medrejsende tilskuere.

Bolden ville ikke ind 

Det var dog Danmark, der kom frem til chancerne, men igen brændte først Kahlenberg på hovedstød og siden ramte Bendtner stolpen med et brag, men ind ville bolden ikke. Heller ikke offensive indskiftninger af Kahlenberg og Perez kunne gøre noget. Danmark pressede, Bendtner skød løs, men bolden blev ude.

Først i 87. minut gav presset bonus. Et indlæg fra Niclas Bendtner røg til fjerneste stolpe, hvor Rommedahl huggede af. Bolden røg ind til Kenneth Perez i feltet, der afleverede til en fremadstormende Jon Dahl Tomasson, som sendte bolden forbi Casillas i Spaniens mål.

I et minut levede EM-drømmen igen. Men på det efterfølgende angreb viste Spanien igen, hvordan man spiller fodbold. Indskiftede Albert Ortega blev manden, der sendte bolden over Thomas Sørensen til 3-1 til Spanien. Igen hurtigt opspil og igen et hurtigt mål.

Danmark ude i mørket 

Dermed var kampen ovre. Resten af tiden forsøgte danskerne at presse, men tiden var gået. På en god første halvleg havde Spanien kørt Danmark ud i EM-glemslen. Og da Danmark endelig kom tilbage, viste Spanien klassen.

Med nederlaget er Danmark reelt ude af EM-kabalen. Kun hvis Spanien taber to kampe og vi selv vinder resten, er der en lille chance for dansk EM-deltagelse. Dermed misser Danmark endnu en slutrunde og Morten Olsen og DBU må til at overveje kraftigt, om der skal nyt blod på landstrænerposten.

Søren Pilmark
Underholdning

Søren Pilmark: Vigtigt at bevare barnligheden

corona
Nyheder

Fjerde dag i træk: Flere end 1000 coronatilfælde

ulla terkelsen
Kendte

Ulla Terkelsen om tab af søster: - Jeg fik det skidt og kom på hospitalet

billede fra messe
Nyheder

80 år gammel fabrik sendt til tælling:
- Det er trist

Kongsdal Gods
Nyheder

Tre-cifret millionhandel:

Historisk dansk
gods solgt

billede af politibil
Krimi

Cyklist stødte sammen med trailer - nu er cyklisten død

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn