Spændte spejdere åbner bivuakken
Danmarks største spejderlejr er ved at slå portene op i Holstebro, og alle er velkomne til at kigge forbi.

Alle kender nok udtrykket "Tikker-likker tjav, tjav, tjav", men det er de færreste, der kan binde et råbåndsknob, bygge en bivuak og tænde et bål.

Det kan til gengæld 35.000 spejdere, der denne weekend og ugen frem tager til Holstebro for at stable danmarkshistoriens største spejderlejr på benene.

Og det kræver ikke nogen spejderuniform at få adgang til de mange oplevelser i lejren, hvor man kan lære de forskellige spejdertricks.

- Der kommer i hvert fald 1000 ikke-spejdere og bor i lejren, men der er også åbent for besøgende, der vil opleve, hvad det vil sige at være spejder i praksis, siger Miriam Madsen, den ene af de to lejrchefer.

17-årige Cecilie Berendt, der har været spejder i 10 år, hjælper lørdag med at bygge sit hjem for en uge - til fuld skue for offentligheden.

- Vi skal hjælpe vores ledere med at sætte vores lejr op med telte og det hele, og så skal vi slappe lidt af og være klar, til lejren rigtig går i gang med en masse aktiviteter, siger Cecilie Berendt.

Og hun kan forvente at få tilskuere på.

- Man kan faktisk ikke lære at binde knob og bygge bivuakker i ugens løb, men hvis man kommer nu i weekenden kan man få lov til at kigge på, og så er jeg sikker på, at de mange spejdere nok skal lære fra sig, siger lejrchefen.

Har man ikke tid i weekenden, er der også noget at komme efter i ugens løb.

- Som besøgende i lejren kan man få lov til at deltage i de mange aktiviteter, der foregår. Man behøver ikke at nøjes med at se på, så der er mange store oplevelser i vente, fortæller Miriam Madsen.

Man kan for eksempel besøge Madtropperne, hvor spejderne lærer om kost, og hvordan man laver sund og ernæringsrig mad.

Ellers er det planen, at de besøgende selv går rundt på pladsen, ser sig omkring og snakker med deltagerne om, hvordan det er at være spejder i 2012.

/ritzau/