Administration 

Sover du dårligt? Så farligt er det for dit helbred

Hvis du sover dårligt, kan det påvirke dit helbred på rigtigt mange måder. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

Her får du indblik i, hvordan eksperterne hele tiden bliver klogere på vores søvn – og på, hvordan du får det bedste ud af de natlige timer.

Var du udhvilet, da du vågnede i morges? Få ting kan som nattesøvnen påvirke vores dag – og forskningen afslører da også hele tiden nye facetter af søvnens vigtighed for både din mentale og fysiske sundhed. Men det er meget individuelt, hvor meget vi har brug for, og så er det en balance – både for meget og for lidt har negative konsekvenser.

Derfor kan det være svært at komme med gode råd og entydige anbefalinger om, hvordan og hvor meget vi skal sove. Heldigvis er det nemt at tjekke, om du får nok tid med hovedet på puden:

– Er du træt i løbet af dagen og falder i søvn til møder eller ved middagsbordet, så sover du for lidt, forklarer seniorforsker Birgitte Rahbek Kornum fra Rigshospitalet i Gentofte.

Hun specialist i søvn og har været med til at skrive en rapport om søvn for Vidensråd for Forebyggelse. Lige nu forsker hun i, hvordan sygdommen narkolepsi opstår. På sigt håber hun, at den nye viden kan føre til, at man kan behandle sygdommen mere effektivt end i dag. Men det er ikke kun narkolepsipatienter, der kan drømme om en god nats søvn.

Kvinder skal sove 20 minutter længere end mænd: Læs hvorfor her

Hvorfor skal vi sove?

Glæden ved at være frisk og veludhvilet er så stor, at det nok er de færreste, som har lyst til at vælge søvnen helt fra. Men i en travl hverdag kan det være fristende at spare lidt på den tid, man bruger på det. Ofte kommer regningen dog prompte.

– Du skal ikke sove ret meget mindre, end du plejer, før vi kan måle, at du bliver påvirket af det. Hvis du bare går fra otte til seks timer et par nætter, er det nok til, at vi kan måle negative effekter af det. Det er ikke store påvirkninger, men det er nok til, at du ikke kan yde det optimale, advarer Birgitte Rahbek Kornum.

Hun er klar over, at sådan er det for de fleste en gang imellem, og det behøver ikke at være noget stort problem. Men hvis du gør det til en vane at spare et par timer på søvnen, synes hun, at du skal tænke over den betydning det har ikke at være på toppen og kunne yde dit optimale. Det er blandt andet reaktionsevnen, koncentrationen og indlæringsevnen, der bliver påvirket. Det betyder ikke, at vi slet ikke kan lære noget eller koncentrere os – vi gør det bare ikke så godt, som hvis vi havde været veludhvilede.

– Det er væsentligt, hvis du eksempelvis har planer om at køre bil, og du har fået for lidt søvn. En dårligere reaktionstid i trafikken kan jo få rigtig alvorlige følger. En anden ting, som bliver påvirket negativt, er vores selvvurdering. Den bliver mere urealistisk. Derfor tror vi typisk, at vi udfører vores opgaver lige så godt, som hvis vi havde sovet – men det gør vi ikke. Ud over de umiddelbare reaktioner, som for lidt søvn kan forårsage, så er der også langtidseffekter, som påvirker sundheden negativt. Hvis du sover for lidt, kan du blive syg, tidligt gammel og dø før tid. Det er en dyster profeti, som er nem at ligge søvnløs over. Statistisk set er der sammenhænge mellem kronisk dårlig søvn og folkesygdomme som fedme, diabetes 2 og hjertekarsygdomme samt flere mentale lidelser.

Drømmetydning: Sådan lærer du at forstå dine drømme

Sov for sundheden

Når lægerne opdager denne type af sammenhænge, er det altid svært at sige, hvad der er »hønen«, og hvad der er »ægget « – sover du eksempelvis dårligt, fordi du er overvægtig, eller er du overvægtig, fordi du sover dårligt? Det er en af de ting, som Alice Jessie Clark forsker i. Hun er postdoc i epidemiologi og folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

– Det er meget svært at skille ad, fordi de sygdomme, som er forbundet med dårlig søvn, ikke opstår akut i løbet af en periode med mangelfuld søvn. Du skal sove dårligt i flere uger eller måneder, før det begynder at have en effekt på risikoen for disse sygdomme. Samtidig ved vi, at dårlig søvn øger risikoen for, at vi tillægger os en usund livsstil, forklarer hun.

Studier har vist, at hvis man forstyrrer folks nattesøvn, så forstyrrer man også deres sult- og mæthedsfornemmelse, hvilket fører til at man overspiser og spiser både federe og sødere, end hvis man er veludhvilet. Ligeledes er du mindre tilbøjelig til at motionere, hvis du har fået for lidt søvn. Du bliver ganske enkelt for træt og uoplagt.

Søvn betyder meget for din sexlyst: Læs hvad søvn kan gøre her

En negativ søvnspiral

Herfra er regnstykket nemt: Du spiser for sødt og for meget, samtidig med at du motionerer for lidt. Derfor bliver du overvægtig, og du udvikler forskellige livsstilssygdomme. Men faktisk kan vi med lige så stor troværdighed lave regnestykket på alle andre måder: Du spiser for fedt og for sødt om aftenen og motionerer for lidt, og det ødelægger søvnen, så du bliver syg. Eller du er syg og sover derfor dårligt, så du kommer til at spise forkert og motionerer for lidt.

– Der kan nemt opstå en negativ spiral med dårlig søvn, usund livsstil og sygdom, og den bliver selvforstærkende, når den først er i gang, forklarer Alice Jessie Clark.

Præcis hvor lang tid du skal sove dårligt, før du bliver overvægtigt eller får hjertekarsygdomme er umuligt at svare på, og søvnen anses heller ikke for at være den eneste årsag. Kost, motion, rygning, alkohol og genetik spiller også væsentlige roller. Selv om det er svært at pege på, hvornår en dårlig nattesøvn bliver farlig, så er Alice Jessie Clark og Birgitte Rahbek Kornum enige om, at hvis du har problemer i et par uger, kan det være godt at være opmærksom, så du ikke får etableret dårlige søvnvaner, der er svære at ændre senere.

Det er hjernen, der sover

Når søvn har en betydning i forhold til vores sundhed, skyldes det, at der foregår en række vigtige processer i blandt andet hjernen og immunsystemet. Det sker hver eneste nat og er et væsentligt bidrag til vores sundhed.

– Når vi laver målinger af hjernens aktivitet, kan vi se, hvordan hjernen er fyldt med en summende aktivitet dagen igennem. Der er hele tiden processer i gang i hjernen. Når vi sover, ændrer aktivitetsmønsteret sig markant. Her er aktiviteten eksempelvis langsommere og mere bølgende, fortæller Birgitte Rahbek Kornum. En af de fremherskende teorier andet pumper affaldsstoffer væk under søvnen. Effekten er vist på mus, men der er meget store forskelle på mus og mennesker, så det er endnu usikkert, om den teori holder i forhold til mennesker. Viser det sig, at funktionen er den samme hos mennesker, vil det bekræfte betydningen af søvn yderligere, ligesom det kan være med til at forklare udviklingen af demens.

Uanset denne teori er forskerne dog enige om, at det primært er hjernen, der har behov for søvn.

– Kroppen får en pause og kan restituere sig, mens du sover, men det ser ud til at kroppen restituerer sig lige så godt, når du hviler dig, som når du sover. Det er i hjernen, de store forskelle mellem søvn og hvile findes, forklarer Birgitte Rahbek Kornum.

Men der er nu også en anden og meget vigtig funktion i kroppen, som har behov for søvn – nemlig immunsystemet. Sover vi dårligt, så vil vores immunsystem også blive væsentligt dårligere til at beskytte os mod vira og infektioner.

– Det er en af de umiddelbare reaktioner. Når vi ikke sover godt, vil vi være mere modtagelige over for forkølelser og influenzaer. Det er ikke bare på et teoretisk plan – studier har vist, at det også forholder sig sådan i praksis, fortæller Birgitte Rahbek Kornum.

Hverken hun eller andre forskere har indtil videre været i stand til at finde frem til, hvorfor søvnen har denne indflydelse, men de kan måle, at den er der.

– Der opstår en ubalance i immunsystemet, som udløser en slags betændelsestilstand i kroppen. Det er ikke noget, du kan mærke, men det er en konstant påvirkning, som bl.a bidrager til udviklingen af fedme, hjerte-kar-sygdomme og diabetes, uddyber Birgitte Rahbek Kornum.

mand med mundbind
Nyheder

Coronakur i Nordkorea:

Te og saltvand

boligblok set udefra
Krimi

22-årig kvinde

dræbt 

fodboldspiller på banen
Sport

Vild afskedsgave:

33 Rolex-ure

gammel mercedes vises frem
Helt vildt

Mercedes solgt

for en milliard 

ødelagt bil holder på vej
Nyheder

OVERBLIK: Det skete

i Ukraine-konflikten

bjergområde i norge
Nyheder

Overlever fald på

flere hundrede meter

en gravid kvinde vinker
Kendte

Rihanna er blevet mor

Storebæltsbroen i skumring
Nyheder

Storebælt lukker for trafikken 

En flot mand og en sportsvogn
Biler

James Bonds bil til salg

En mand med skæg og briller
Kendte

Verdensberømt komponist død

Rejsende i en lufthavn
Rejser

Medarbejdermangel i lufthavn: Kom i god tid 

En glad forfatter
Bøger

Her er topscorerne af bibliotekspenge

Et par med en chek
Helt vildt

De vandt 1.6 milliarder

en brunette smiler
Kendte

Le Gammeltoft stopper med øjeblikkelig virkning

En hvidhaj og en dykker
Dyreliv

Denne monsterhaj er verdens største

en dame med briller
Kendte

Tine Bryld kommer på frimærke

mand kigger ind i kameraet
Helt vildt

Negle løser 34 år gammel mordsag

udsnit af stole
Nyheder

Ambitiøs

møbelforhandler

konkurs

villa i solskin
Livsstil

Trods millionrabat: Her er landets absolut dyreste håndværkertilbud

mand tæt på
Nyheder

Folketinget freder Hjort Frederiksen i lækagesag

person med statuette
Film og TV

Ny film med Anders Matthesen får hug

billede fra matador
Kendte

Matador-stjerner

samles i talkshow

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Stormomsust:

Harry og Meghan
har fireårs bryllupsdag

billede af politibil
Krimi

Lastbil taber hjul
og kvæster cyklist

to mænd hilser på hinanden
Kongelige

Skandale-kongen
vender kortvarigt hjem

flag hejses
Nyheder

OVERBLIK: Det skete natten til torsdag i Ukraine-konflikten

En puma på en klippe
Dyreliv

Puma angriber kvinde og hendes hund

Jagerfly på himmelen
Kendte

Tom Cruise hædret med jagerfly i Cannes

Sport

Esbjerg ned i 2. division

Mænd prøver at køle sig af
Nyheder

Indien risikerer 100 gange flere hedebølger i fremtiden

en gråhåret mand i jakkesæt
Nyheder

Tesfaye afviser at give Folketinget indsigt i Hjort-sag

Et par på den røde løber.
Kendte

Sidney Lees ekskæreste taler ud

En mørk mand med en taske
Krimi

Denne mand er farlig:

Skar øret af sit offer

En karton mælk
Mad og drikke

Mælkepriser kan stige 50%

Dronning Elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har spist disse sandwiches hele sit liv

En barmfager blondine i en sofa
Film og TV

Pluto-tv er landet:

Se Familien fra Bryggen hele døgnet

en ung mand
Krimi

Russisk soldat om krigsforbrydelse:

Jeg er skyldig

En masse flasker på et samlebånd
Nyheder

Flaskemangel truer

bryggerier

Et villa kvarter
Nyheder

Spår markant fald

i boligpriser 

Billede taget udover Prag man kan se de mange broer.
Helt vildt

Vanvittig billigt: 

Flyv til Prag

for 66 kroner

En politibil med udrykning.
Krimi

Ung mand anholdt

for hotel-drab 

Portræt af Anders Matthesen
Kendte

Anders Matthesen som

førsteelsker: Der er

intet at gemme sig bag

Timm Vladimir sidder i en bar og kigger ind i kameraet.
Kendte

Timm Vladimirs

sommerhus

solgt under prisen

Picasso maleriet
Helt vildt

Picasso solgt

for 477 millioner

En kvinde ligger og sover på en sofa.
Nyheder

Danskerne bruger for

meget tid på sofaen

Steve Wynn set i profil nedefra
Nyheder

Kasinokonge mistænkt

for at være hemmelig agent

Norsk politi på gade på gerningsnatten
Nyheder

Dræbte med bue

og pil: Nu begynder

retssagen

Vragresterne fra flystyrtet
Nyheder

Styrtede flyet ned

med vilje

brand i ejendom
Krimi

Voldsom brand i København 

Nyheder

Høring om ufoer i USA's Kongres

Glas med bebymos
Sundhed

Babymad tilbagekaldes:

Kan indeholde bly

Politibil med udrykning
Nyheder

22-årig død:

Klemt ihjel af

gulvvaskmaskine

Børsen i København
Nyheder

Ikonisk bygning skal renoveres for trecifret millionbeløb

signalkrebs
Dyreliv

Krebse-drama:

Nu dominerer 

invasiv art

 Ben Mottelson og Aage Niels Bohr
Nyheder

Danmarks sidste nulevende nobelprismodtager er død

Politiet på gerningssted
Krimi

Efterlyst for drabsforsøg - nu er han fundet

Familie på indkøb
Mad og drikke

Indfører prisloft på basisvarer

Ole Thomsen
Nyheder

Amputationsskandalen:

Fyret direktør får

gyldent håndtryk 

lottokuponer
Helt vildt

Største pulje nogensinde:

I aften kan du vinde 581 mio

cyklister på slottet
Nyheder

Valdemars Slot lukkes af

der arbejdes i haven
Livsstil

Fiks din havejord og
få succes med planter

uheld
Krimi

Væltet lastvogn lukkede motorvej - tabte læs med træstammer

Krimi

54-årig fængslet for at

slå ekspartner ihjel

sommerhus i solskin
Livsstil

Drømmer du om et sommerhus?
- her er det billigst

lykkeligt par
Kendte

Karsten Ree har
tabt milliardbeløb

isabella
Nyheder

Isabella Arendt forlader Kristendemokraterne

biler på motorvej
Krimi

Bil i brand - massiv kø på motorvej

lækkerier på et bord
Nyheder

Spis det ikke - olivenprodukt tilbagekaldt

Amber Heard i retten
Kendte

Heard afviser afføring
i Johnny Depps seng

mand poserer
Kendte

De kendte mindes

Sidney Lee

mand med bandana
Kendte

Sidney Lee er død

tre x factor dommere sidder bag bord
Kendte

Martin Jensen færdig 
i X Factor

syv personer poserer i farvestrålende tøj
Kendte

Syg Lisbet Dahl

færdig i Cirkusrevyen

mand poserer
Nyheder

Kendiskok alvorligt

skadet i knivangreb

beredskabsfolk arbejder ved togstation
Krimi

To personkørsler på

samme station

ugeblad på hylde
Krimi

Se og Hør

frifundet 

håndsprit
Helt vildt

Skolepiger fik

håndsprit

i stedet for vand

person holdes for munden
Krimi

Filmede naboens børn:

Tiltalt for seks

voldtægter af børn

skole set fra vejen
Krimi

Mystik om ulykke på skole: 22-årig kvinde dør

kvinde smiler til fotografen
Kendte

Annette Heick:
Lys og lykke med
en anden mand