"Jeg bukkede jeg mig ned over ham, og så tog han mig på det ene bryst. Så sagde jeg til ham "slip nu, slip nu" - og det var kun mig, der var der."
Sådan fortæller social- og sundhedshjælperen Saima til forskere i rapporten "Spænd Hjelmen," der beskriver arbejdsforhold blandt sosu-hjælpere.
Saima fortsætter:
"Han sad i kørestol. Så slog han mig på hovedet og sagde ’din møgkælling’. Så måtte jeg bare ud. Så gik jeg bare, og så fik jeg fri. Og jeg sagde op, det var bare for meget. Altså, det kunne jeg ikke klare."
Hverdag
Seksuelle krænkelser, vold og tilsvininger kan være en del af hverdagen for især kvindelige social- og sundhedshjælpere, konkluderer rapporten fra Ungdomsforskningscentret, der er en del af Aarhus Universitet.
Rapporten er ikke repræsentativ på den måde, at den beskriver generelle problemer overalt, men Inger Bolwinkel, forbundssekretær i sosuernes fagforening siger, at der vitterlig er problemer.
Flere demente, flere problemer
"Vi har ikke tal for problemer med seksuelle krænkelser, men faktum er, at der bliver flere demente ældre – og dermed flere problemer med verbale og fysiske krænkelser," siger Inger Bolwinkel.
Det har to sosu-assistenter, som Avisen.dk har talt med, oplevet på egen krop.
"Jeg skulle vaske en ældre dement forneden. Han fik rejsning og sagde, jeg havde et smukt underliv. Det er grænseoverskridende, men desværre er en del af arbejdet," siger en 31-årig sosu-assistent, der ikke ønsker sit navn offentliggjort.
Liderlige under intimvask
En jævnaldrende kollega bekræfter problemet.
"Demente mænd kan være ustyrlige, men også unge mænd, der er mentalt raske, men måske har brækket et ben, kan blive liderlige under intimvask, men den gruppe patienter skammer sig over det. Alligevel er det også ubehageligt for os," siger hun.
Inger Bolwinkel bebrejder sosuernes arbejdsgivere for ikke i tilstrækkelig at bekæmpe problemerne med krænkelser, herunder sexchikane.
Bryd tabu
"Mit indtryk er desværre, at de kommunale arbejdsgivere langt fra gør nok for at forebygge problemerne. Det er lang vej igen, og det er på tide at cheferne tager initiativ bryde med et problematisk tabu med de seksuelle krænkelser," siger Inger Bolwinkel.
"En del af problemet skyldes også, at hjælperne ikke tør tale om problemerne. Og nogle ser det som en acceptabel del af jobbet at blive krænket. Det er det bestemt ikke. Men det er arbejdsgivernes ansvar at sørge for, at der er en kultur, hvor man kan tale åbent om det,"fortsætter hun.
Inger Bolwinkel understreger, at der også er store og interessante faglige udfordringer ved at arbejde med demente, og at det giver sosuerne fagligt stolthed.
Vanskelig disciplin
Hun forklarer, at det er en vanskelig og udfordrende disciplin for sosuerne at kommunikere med borgere, med demens, psykisk sygdom eller andre handikap, som kan reagere aggressivt i situationer, hvor de ikke føler sig forstået.
"De skal være rustet til det fra arbejdsgiverne. Og her er det lang vej igen. Det kræver tid og viden at pleje bl.a. demente borgere. Er plejepersonalet stresset og underbemandet, kan det forværre den dementes tilstand, hvilket forværrer arbejdsmiljøet yderligere," siger hun.
Henriette, sosu-hjælper, fortæller i rapporten:
”Da jeg var i hjemmeplejen, der var der en altså han kunne jo godt li’ unge piger. Altså, han kunne godt li lige at kigge ned i blusen, når man gik tæt på ham. Men når man lavede personlig pleje, så kunne han godt finde på at vokse,” siger hun.
Foruden sexchikane er voldelig og aggressiv adfærd jævnligt forekommende, konkluderer rapporten.
Bl.a. fortæller hjælperen Ayse, hvordan hun først blev svinet til og efterfølgende revet i håret af en dement, alkoholiseret og selvdestruktiv mandlig patient i kørestol.
”Og altså, det har jeg oplevet flere gange, hvor jeg også er blevet slået og råbt af. Altså, man har det bare dårligt,” fortæller hun.