Sosu-Heidi truet med baseballbat på jobbet: Mit hjerte hamrede helt vildt
Sosu-assistenten Heidi Møller Madsen. Foto: Privat
Heidi Møller Madsen arbejder som sosu-assistent. Hun oplever jævnligt vold og trusler fra demente borgere. Noget FOA kalder et stigende problem.

En lun forårsdag for halvandet år siden, skulle vise sig at blive en prøvelse for sosu-assistent Heidi Møller Madsen. Hun blev nemlig truet med et baseballbat af en dement borger, hun skulle yde pleje for. Det skriver Fyens.dk.

På grund af det lune forårsvejr havde Heidi Møller Madsen ikke taget sin genkendelige grønne jakke med logoet fra Sønderborg Kommune på. En beslutning hun skulle komme til at fortryde. 

Borgeren, som led af demens, blev nemlig så provokeret af det, at han greb sit baseballbat, kørte den op langs hendes arm og op til ansigtet, hvorefter han truede hende med ordene:

- Hvis du kommer her igen uden jakken på, slår jeg dig. Og jeg kan slå hårdt.

Heidi Møller Madsen beskriver, at hun blev så chokeret, at hendes hjerte hamrede vildt og hendes første instinkt var at komme væk derfra så hurtigt som muligt.

Hver tredje sosu oplever vold

Desværre er Heidi Møller Madsens oplevelse ikke et enestående eksempel. Hun har selv oplevet vold og trusler før i sit arbejde, og en opgørelse fra FOA viser, at hver tredje ansat i ældreplejen er udsat for vold og trusler mindst en gang om måneden.

Charlotte Bredal er arbejdsmiljøkonsulent hos FOA, og hun beretter, at antallet af sager med vold og trusler mod sosu-assistenter stiger. Et faktum, der bekymrer hende.

- Vi kan konstatere, at antallet af demente er voldsomt stigende. Det er fuldstændig uholdbart. Vi ser et rekrutteringsproblem, og vi vil også gerne have medarbejdere, der har lyst til at blive i faget. Men det kræver, at de har nogle ordentlige betingelser at arbejde under. Det er en kæmpe udfordring, siger hun til Fyens.dk.

Heidi Møller Madsen mener, at løsningen skal findes i bemandingen. FOAs undersøgelse viser nemlig, at antallet af sager om vold og trusler er langt mindre, når en borger får besøg af to sosu-assistenter på samme tid.