Sort Sol: Vi giver hinanden frihed
De har eksisteret længere end de fleste andre danske rockbands, og formlen dertil er ret enkel.

De kan kalde sig et af Danmarks mest prisvindende bands gennem tiden, og med nu ni studiealbum på cv'et har de for længst slået deres status som langtidsholdbart band fast.

Den danske rockgruppe Sort Sol har et cv, der er længere end de fleste andre bands, og i år kan gruppen, der startede under navnet Sods, fejre 40-års jubilæum.

Siden begyndelsen i 1977 har bandets konstellation ændret sig ad flere omgange, og nøglen til langvarig succes har ligget i netop at give hinanden plads og forandre sig, når det har været brug for det.

Det forklarer guitarist Lars Top-Galia, der sammen med forsanger Steen Jørgensen og trommeslager Tomas Ortved i dag udgør Sort Sol.

- Vi har givet hinanden frihed indimellem. Der har været en pause på fem år, hvor vi ikke arbejdede. Det er noget med en kemi, der kører, og det med at give plads til hinandens ting, siger guitaristen, der har været en del af Sort Sol siden 1985.

Efter bandets seneste album, "Snakecharmer" fra 2001, blev der fra midten er 00'erne stille fra gruppen i en lang periode, og med Steen Jørgensens egne ord var der gået træthed i maskineriet.

- Det fadede ud på en eller anden måde, siger han og forklarer, at gruppen fra 2005 til 2010 kun mødtes sporadisk.

- Vi nød faktisk at være sammen uden at være Sort Sol. Der kom løbende nogle opfordringer til, om vi ikke kunne tænke os at spille sammen igen, og det aftalte vi så at gøre i 2010. Bandet havde lyst, og vi kunne mærke, der var et behov, fortæller forsangeren og understreger, at det netop først og fremmest er musikken, som er limen i Sort Sol.

- Jeg tror, det er musikken, der har overlevet det. Vi ved, det virker, når vi sætter os ned og laver det, tilføjer han.

Forleden bemærkede en journalist over for de to, at de ofte afslutter hinandens sætninger, og 32 års tæt samarbejde har også betydet, at de har opbygget en næsten intuitiv forståelse og tillid til hinanden.

- Vi har en stor åbenhed over for, at når den ene synes eller mærker noget, så er det nok ikke for sjov. Når Steen synes sådan og sådan, så synes jeg mærkeligt nok også lidt sådan. Nogle gange er det bare, fordi jeg stoler mere på Steens dømmekraft end mig egen, siger Lars Top-Galia med et grin.

Som Sort Sol har de brugt oceaner af timer i studiet, i øvelokaler, i tourbusser og på hotelværelser, og faste rutiner danner også rammen om deres mangeårige karriere.

- Der er mange sider, som er helt banale. Når vi er på turné, så spiser vi middag sammen, vi kører bil sammen og drikker eftermiddagskaffe sammen, siger Steen Jørgensen.

- Det er nærmest nogle ritualer, vi har sammen. Vi har jo set hinanden mere, end vi nærmest har set nogen i vores familier, tilføjer Lars Top-Galia.

Han forklarer at Sort Sol også har holdt sammen i så mange år, fordi bandet kun navigerer efter sin egen mavefornemmelse og ignorerer alt andet.

- Det er meget få perioder, hvor vi har prøvet at tilfredsstille et marked, vi er klar over, at det ikke er os. Når vi laver en ny plade, handler det for os om, at vi også laver noget nyt. Det skal være nyt i mere end én forstand, siger han.

Sort Sols niende studiealbum, "Stor langsom stjerne", kommer på gaden 19. maj.

/ritzau/FOKUS