Sommerferie i Danmark? Så skal du skynde dig
Mange danskere forventes i år at holde ferie i et dansk sommerhus. Foto: /Colourbox
Der er fart på udlejningen af danske sommerhuse. Den varme sommer i 2014 får danskerne til at booke ferier i hjemlandet som aldrig før.

"Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig."

Det danske sommervejr er lunefuldt, som digteren Thøger Larsen udtrykte det for snart 100 år siden. I 2014 havde vi dog ikke noget at klage over, og netop den varme sommer sidste år får danskerne til allerede nu at booke sommerens feriehus ved Vestkysten, i Skagen eller ved Marienlyst på Falster.

Sådan lyder meldingen fra sommerhusbranchen og turistforeningen VisitDenmark.

- Det bliver en fed sæson. Sommeren 2015 tegner til at blive den bedste nogensinde. Allerede nu er der booket 170.000 bednights mere end på tilsvarende tidspunkt sidste år. Det er især danskere, der vil holde ferie i Danmark, men også tyskere. Når vejret er godt, som det var sidste år, er der ikke noget bedre sted at holde ferie end i Danmark, siger Jan Haapanen, direktør i Novasol, der med 10.000 sommerhuse er Danmarks største udlejningsbureau.

Samme melding kommer fra DanCenter, der råder også 5000 sommerhuse i Danmark.

- På nuværende tidspunkt har vi flere bookinger i højsæsonen end på tilsvarende tidspunkt sidste år. Det tyder på, at flere danskere allerede nu har besluttet sig for at holde sommerferien i Danmark, siger salgschef i DanCenter, Søren Laursen, til Newspaq.

Han mener, det skyldes, at vi har fået øjnene op for de hjemlige glæder.

- Når vi spørger vores danske kunder, hvorfor de holder ferie i Danmark, peger de på jordnære ting som jordbær og koldskål, lyse sommeraftener, strandliv, grill og rosé på terrassen. Det behøver man ikke at rejse 3000 kilometer væk for at få, siger Søren Laursen.

Sidste år var antallet af overnatninger i lejet sommerhus herhjemme på 15,8 millioner. I Feriehusudlejernes Brancheforening forventer direktør Carlos Villaro Lassen, at det tal i år bliver endnu større.

- Vi forventer en vækst på 500.000 overnatninger, som det ser ud nu. Vi er blevet konkurrencedygtige i forhold til Nordtyskland. Priserne har tilpasset sig på grund af finanskrisen, og vi har fået flere huse til udlejning, siger han til Newspaq.

I alt 40.500 danske sommerhuse udlejes via et udlejningsbureau. Trods det stigende antal bookinger, er der stadig masser af sommerhuse at få, pointerer Søren Laursen fra DanCenter.

- Jo før, du kommer, jo mere er der at vælge imellem. Men der er stadig masser af fede sommerhuse til udlejning, siger han.

Turistforeningen VisitDenmark mener, at det er blevet trendy at holde ferie i Danmark.

- Tendensen med at holde ferie herhjemme vil fortsætte. Man efterspørger det lokale, det ægte og autentiske, og man ved, hvad man får for pengene. Der er ikke meget, der kan konkurrere med Danmark, når det er godt vejr, siger Helle Damkjær, analysechef hos VisitDenmark.

Godt halvdelen af danskerne holder deres primære sommerferie i Danmark. Tallet har været stigende de senere år.

Fakta:

Så mange holder ferie i danske sommerhuse:

2012: 15 millioner overnatninger i lejet sommerhus

2013: 14,6 millioner overnatninger i lejet sommerhus

2014: 15,8 millioner overnatninger i lejet sommerhus

2015 (forventet): 16,3 millioner overnatninger i lejet sommerhus

Kilde: Feriehusudlejernes Brancheforening

Newspaq