Somaliere hjælpes i arbejde
Et somalisk beskæftigelsesprojekt har succes med at få somaliere til selv at tage større ansvar for at få et job.

Shaqo betyder arbejde på somalisk, og det er samtidig den enkle og sigende titel på et århusiansk beskæftigelsesprojekt, som bygger bro mellem somaliere og de danske arbejdsgivere. De somaliske flygtninge er den indvandrergruppe, der har haft sværest ved at få fodfæste på det danske arbejdsmarked, og det fik i april 2006 foreningen Somali Community til at forsøge at gøre noget ved problemet.

Resultatet blev projektet Shaqo, som i løbet af 14 måneder gerne skulle hjælpe med at skaffe 30 somaliere i fast arbejde og få 30 på vej i arbejde. Fem måneder før projektets udløb er målsætningen allerede indfriet.

»Vi har fået 40-45 i arbejde og har gang i forskellige kurser med jobgaranti, så der kommer flere til. Jeg tror, vi når at få 60-70 i arbejde, inden projektet udløber,« fortæller Abshir Hassan, som driver Shaqo sammen med projektlederen Mulki Hussein.

Da Shaqo ikke er en arbejdsformidling, har den ikke en række job på hånden til de somaliere, der banker på døren og beder om hjælp til at finde et arbejde. Shaqo tilbyder hjælp til for eksempel at skrive ansøgninger eller besøge virksomheder, der har brug for arbejdskraft, men ingen får lov til at læne sig tilbage, når de tager plads i stolene på Shaqos kontor i Bazar Vest.

»Vores succes skyldes, at vi lægger vægt på et samarbejde mellem os og de jobsøgende. Vi giver ansvaret til dem og siger, at de skal lade være med at snakke om racisme som barriere eller fokusere på, at der er mange andre, der heller ikke kan få job. Det handler ikke om andre, kun om én selv og det, man selv gør,« siger Abshir Hassan.

Noget af det, de bruger tid på, er at få afstemt somaliernes ambitioner med virkeligheden.

»Folk er jo flygtet for at få et bedre liv og har store ambitioner om at blive til noget. Deres drømme er ikke altid realistiske. Det fortæller vi dem og siger, at de skal have tålmodighed og tage et andet job for at opbygge erfaring,« siger rådgiveren.

Det somaliske samfund i Århus er ikke større, end at Abshir og Mulki kender mange af de mennesker, der søger hjælp, og netop lokalt kendskab har stor betydning.

»De har mere tillid til os end til det etablerede system, og vi har kunnet mærke, at der var behov for en alternativ mulighed, for der er stor opbakning til projektet blandt somaliere,« siger Abshir Hassan.

Ansigt udadtil

Ud over at skaffe somaliere i arbejde sigter Shaqo også mod at forbedre somaliernes image blandt arbejdsgiverne. Derfor holder de ofte debatmøder, hvor de taler om det kollektive ansvar, som somalierne har for at forbedre deres eget ry. »Hvis jeg bliver ansat i en virksomhed, så er jeg et ansigt udadtil for den somaliske gruppe. Hvordan jeg klarer mig, har stor betydning for, hvordan virksomheden vil tage imod den næste. Hvis de tænker ham Abshir var en fin fyr , så bliver det lettere for den næste at få arbejde,« mener Abshir Hassan.