Somalias hovedstad omringet
Onsdag vandt de etiopiske tropper store sejre i krigen mod De Islamiske Domstole i Somalia. Hovedstaden Mogadishu var onsdag eftermiddag omringet.

I månedsvis har de såkaldte Islamiske Domstole styret det meste af Somalia, blandt andet landets hovedstad Mogadishu. Men blot få dage efter, at Etiopien officielt erklærede krig mod Somalias islamiske militser, er magtbalancen onsdag blevet rykket ganske voldsomt.

Ifølge den etiopiske hær og den svage somaliske sekulære regering, som Etiopien støtter, vil man ikke angribe Mogadishu, men i stedet blot belejre byen.

»Vi vil ikke indlede en kamp om Mogadishu for at undgå tab af civile liv. Vore tropper vil holde byen omringet, indtil de overgiver sig,« lød det i en udtalelse fra den somaliske regerings ambassadør i Etiopien, Abdikarin Farah, ifølge Reuters.

Etiopien har vist sig at være en meget svær modstander for de islamiske krigere, da etiopierne angriber med tanks, artilleri, fly og en af Afrikas mest velfungerende hære.

De Islamiske Domstole har givet ordre til sine krigere om at trække sig tilbage til Mogadishu for at gøre sig klar til krig fra hus til hus. Tidligere har domstolenes leder, Sheikh Sharif Ahmed, sagt, at man vil kæmpe til sidste mand.

Etiopien har slået krigen mod Somalias Islamiske Domstole op som en krig om al-Qaeda, hvilket har været nok til at vinde støtte fra USA. Amerikanerne mener nemlig, at Somalia er et af de steder, hvor islamiske terrorister bliver uddannet.

Det frygtes nu, at villige islamiske hellige krigere vil lade sig hverve fra udlandet, da De Islamiske Domstole har annonceret hellig krig mod de etiopiske styrker.

De virkelige tabere i krigen på Afrikas Horn er civilbefolkningen, der i forvejen er ilde stedt efter både oversvømmelser og tørke samt årtiers krigslignende tilstande.