Tusindvis af polakker har højst sandsynligt spist op til 27 år gammelt kød.
Det fordærvede kød er nemlig blevet serveret på både restauranter, private firmaer og i børnehaver i Polen.
Op til 1,5 millioner kilo kød blev opbevaret i svenske opbevaringslagere under den Kolde Krig, men i slutningen af 90'erne blev lagerne lukket. Jordbruksverket solgte kødet til et svensk handelsselskab med den betingelse, at kødet kun måtte blive solgt som dyrefoder inden for EU.
Alligevel endte 230 kilo kød mellem 2006-2008 i Polen, hvor det er blevet leveret til restauranter og køkkener - og børnehaver. Det skriver det svenske dagblad Aftonbladet, der er mediet bag opdagelsen sammen med et polsk tv-program.
"Kunderne var tilfredse. De følte ingen forskel, så det er ok," sagde en af lederne af institutionerne til tv-programmet.
Nye laboratorietests viser dog, at kødet var i forskellige grader af forfald.
"Enhver, der spiser kødet, er i fare for at blive forgiftet," siger lederen af testen Maria Walczyka til svenske Dagbladet.
Jordbruksverket friskrev sig selv fra alt ansvar, men eksperter vil nu undersøge de aftaler, der blev indgået, da 1,5 millioner kilo gammel kød blev solgt til private organistioner for mellem 1 til 4 svenske kroner pr. kilo. Jordbruksverket fraskrev sig efter aftalerne alt ansvar for kvaliteten af kødet.
Svensk politi skal nu undersøge, om det såkaldte 'Jordbruksverket', som er den svenske regerings ekspertmyndighed indenfor fødevarer, har brudt loven.