Soldaterforening glad for flere kvinder
Flere kvindelige værnepligtige er en god nyhed for forsvaret, mener Hærens Konstabelforening.

Flere kvinder vil være værnepligtige i år - og det er en god udvikling, mener man i Hærens Konstabel- og Korporalforening.

- Det har vi arbejdet for i en del år, siger Flemming Vinther, formand for foreningen.

Han mener, at både krisen og en ny hurtig adgangsvej for særligt motiverede kan være med til at forklare, hvorfor der netop nu kommer flere kvindelige værnepligtige.

Ifølge Flemming Vinther er der flere grunde til at glæde sig over udviklingen. En er, at forsvaret inden længe kan skulle kæmpe med andre dele af samfundet om arbejdskraften.

- Så er det tåbeligt, hvis man på forhånd får sorteret halvdelen af en ungdomsårgang fra, siger Flemming Vinther.

- Jeg tror også på, at mangfoldighed er god. Det bedste forsvar er bredt sammensat af både piger og drenge og folk med forskellig baggrund, mener han.

Han er forsigtig med et bud på, hvilken forskel det gør at få flere kvinder ind i militæret. Det kan let blive for forudsigelige vurderinger baseret på stereotype opfattelser af de to køn, mener han.

- Men en del mener, at pigerne kommer ind og tilfører noget om samarbejde og kultur og sprog i en enhed - måske knap så meget "bassementalitet" som drengene. Men der kan også være eksempler på det modsatte, mener Flemming Vinther.

I det daglige arbejde bliver der stillet krav til kvinderne om at levere den samme fysiske præstation som mænd - ud fra deres forudsætninger. Så de skal ikke nødvendigvis kunne løbe lige så langt.

Hvis man vil videre i forsvaret, bliver der dog stillet særlige krav, som man skal leve op til uanset køn. På de fleste områder har kvinder været i stand til at honorere kravene. Der er sågar en kvindelig F16-pilot - men dog endnu ikke kvinder i specialstyrkerne.

Den øgede andel kvinder blandt værnepligtige skal ifølge Flemming Vinther så også føre til, at flere kvinder tegner kontrakt med forsvaret.

Værnepligten er i dag på fire måneder. Næsten alle, der bliver optaget, er frivillige.

/ritzau/