Soldater skal afskrækkes fra mord
Retssagerne mod otte amerikanske soldater efter massakren i den irakiske by Haditha skal slå fast, at man ikke slipper af sted med at dække over mord. Irakerne ville helst bare have dem dødsdømt.

Fire amerikanske marinesoldater blev sent torsdag tiltalt for mord i forbindelse med massakren i den irakiske by Haditha i november sidste år. Samtidig blev fire andre soldater tiltalt for at have forsøgt at dække over mordene på de 24 ubevæbnede irakere.

Haditha-massakren er den største kriminalsag i Irak, hvor amerikanske soldater og deres overordnede er involveret. Med tiltalerne mod de otte amerikanere vil USA statuere et eksempel overfor styrkerne i Irak og understrege, at mord og tilfældig vold ikke kan accepteres. Det er første gang, at også højt rangerende militærfolk tiltales.

»Jeg oplever, at der er en ændring på vej i det militære juridiske system. Hvis du kender til en forbrydelse, så bliver du tiltalt,« siger juraprofessor Jeffrey Addicott fra St. Mary’s Universitet i Texas til nyhedsbureauet IPS.

Ifølge Eugene Fidell, der er grundlægger og præsident for USA’s Institut for Militær Ret, så er alle højerestående officerer indtil nu sluppet med en påtale eller en degradering, hvis de har dækket over kollegers magtmisbrug. Det skete eksempelvis i den meget omtalte tortursag fra Abu Ghraib-fængslet.

»Det er helt klart, at militæret har en lang tradition for ikke at holde officerer, der enten kendte til, eller selv deltog i hændelser som den i Haditha, ansvarlige. Det gælder både i Irak og Afghanistan, siden krigen mod terror begyndte,« siger John Sifton fra Human Rights Watch til IPS.

I Haditha fulgte byens borgere natten til fredag med, da tiltalerne mod de otte amerikanske soldater blev offentliggjort i tv. Her giver man ikke meget for USA’s ønske om at statuere et eksempel.

»Dette er en politisk retssag, og den bringer ikke vores rettigheder tilbage. Disse soldater dræbte 24 mennesker. De myrdede kvinder og børn, er det ikke nok til at blive henrettet? På den måde vil familierne få fred,« sagde 41-årige Khaled Salman, der selv mistede en søster i massakren, til Reuters.

Lige som mange andre irakere er han vred over, at retssagen mod de amerikanske soldater bliver ført i Californien og ikke i Irak, hvor forbrydelsen fandt sted.

»Hvis jeg var dommer i sagen, ville jeg dømme dem til døden for den forfærdelige forbrydelse, de har begået. De burde stilles for retten i Irak under irakisk lov,« sagde den lokale dommer Talal Saed til Reuters.

De otte tiltalte soldater risikerer fængsel men ikke dødsstraf i USA. Det skyldes, at de ikke er tiltalt for at have planlagt mordene på forhånd.